DANIJELA JOVANOVIĆ

(1975) Istoričar (Filozofski Fakultet, Beograd); živi u SAD (San Antonio, Texas)
Regionalni urednik Balkanskog književnog glasnika (Severna i Južna Amerika).

 

PRIČA O BKG I O KARAVELAMA

 

Ja ću priču o BKG-u početi sa karavelama.

Dakle, karavele su bili mali i brzi brodovi sa dva do tri reda jedara. Otkud karavele i njihova jedra u priči o BKG-u?

E, ovako: kopiju broja Niña, a to je jedna od Kolumbovih karavela koja je uspela da živa i zdrava stigne do Novog sveta, videla sam tek nedavno, šćućurenu u mirnoj luci u Korpus Kristiju, u Meksičkom zalivu. I zaprepastila se. Tako mali brod, ma, brodić, neugledan, dugačak jedva 20 metara a širok ne više od 7, sa samo dva reda jedara, a toliki i takav put prevalio. Da stvar bude gora, istoričar sam po struci, a Niña me je iznenadila.

Mislim, znala sam ja šta su karavele, kad bi me neko pitao o njima, mudro (a kako drugačije, istoričari uvek deluju mudro, a naročito oni iz Srpske akademije nauka i umetnosti, i kao da sve znaju, svaka njihova reč je izgovorena kao da je konačna istina) bih mu izrecitovala gore navedenu definiciju. A opet, Niña me toliko zaprepastila. Tako mala, gotovo neprimetna, a toliko snagu ima.

BKG, za mene, takođe poseduje tu retku snagu. Snagu da ide kursom koji se mnogima ne sviđa. Nije ni čudno što je njegov simbol paprinati brodić.Teškoće pred njim su velike, i prvenstveno su finansijske prirode. Ali, o tome ne želim ovde da pričam jer svi koji se bave kulturom u našem delu sveta, tj. Poluostrva kako Dušan voli da kaže, znaju za te probleme. Ja želim da verujem da će BKG, baš kao i Niña, stići do Novog sveta i pored svih poteškoća, odnosno visokih talasa i jakih struja, da se ponovo vratim mornarskom rečniku.

Možda taj svet neće biti lepši, ali nadajmo se da će barem biti bolji, ako ništa drugo, ono barem oslobođen starih podela. Sudeći po piscima i pesnicima koji BKG-u tako velikodušno poklanjaju svoje radove, a i čitaocima koji ih rado čitaju, taj svet je već počeo da nastaje. A to je više nego dovoljan razlog da budemo zadovoljni.

 


Niña (kopija)


Papirnati b rod Balkanskog književnog glasnika (original)

 

Puno pozdrava iz Novog sveta,
Danijela Jovanović
Aprila 2007.

 

Copyright © by Balkanski književni glasnik – BKG, 2007.

Nazad