БОЖИДАР ВАСИЉЕВИЋ

Рођен је 1951, у Јасенову. Објављује поезију, афоризме и кратке приче. Добитник је прве награде Књижевне омладине Србије - Аранђеловац и награде Перо ресавске школе на међународном фестивалу поезије Слово љубве - Деспотовац, Манасија.
Поезија Б. Васиљевића превођена је на италијански, румунски, енглески, шведски и мађарски. Проза превођена на русински. Заступљен у антологијама за децу и одрасле.
Књиге поезије: Црне капи, 1991; Рашчињени анђео, 1993; Клошаркин плес, 1994; Лов на космичке струне, 2001; Изабране и нове песме, 2004.
Кратке приче: Вечни загрљај, 2000; Златно раскршће, 2002.
Књиге поезије за децу: Песме за децу и маме, 1995; Животињски свет Србије, 1995; До неба три, 1997; Хоћу да будем нешто, 1997; Заљубљени дуд, 2000; Сваки час је срећа, 2003.
Његов први роман У потрази за Ланом Куртеш ушао је у најужи избор за награду „Дерета“.
Књига поезије Спев гаљарда биће објављена у Румунији, у преводу Симеона Лазарјана.
Живи у Београду, као самостални уметник.

 

 

 

КАКО СЕ ОБОГАТИТИ У ДОБА БЕЛЕ КУГЕ
И ТРАНЗИЦИЈЕ

Једне вечери око пола осам, тачније у време националног дневника на телевизији, човек који је имао троје деце, а није знао како да их прехрани чује радосну вест. У борби против беле куге наградићемо са по двеста евра месечно од рођења до пунолетсва свако четврто, пето, шесто, седамдесет осмо, седамдесетдевето, хиљадито дете, то јест, плодне родитеље, праве истинске трудбенике за спас народа и државе.

- Божанствена прилика - синуло је кроз главу плодног човека. Могао бих дати оглас, могло би се јавити хиљаду жена, свака жена по сто евра – сто хиљада евра, могло би се јавити сто хиљада жена – десет милиона евра.

Плодоносна помисао је скоро избезумила плодног човека. Почео је да прави праве прорачуне.

- Уколико бих оплодио пет жена дневно то би било 1825 за годину 18 250 за десет година, тим темпом оплодње потребно је скоро шесдесет година да бих остварио зараду од око десет милиона евра што и није неко богатство ако се узме у обзир да цене вила у елитном делу града вртоглаво расту, с обзиром да мало већи чамац кошта пуно, а камо ли јахта, с обзиром на цене џипова, луксузних аутомобила, хелихоптера и малих авиона двомотораца.

Преци плодног човека су били витални дугоживећи али рачуница је прилично немилосрдна.

- Каква неправда – сиктао је у себи отац троје деце. Неко убацује лопту кроз обруч, у гол или или на на небрањени део противниковог поља и заради десетине милиона евра за годину дана, а ја треба да јебем цео живот и не могу толико. Или неко води транзицију, прца народ, али не као што је бог дао да се прца, него у главу и зарађује још више, а ја који бих био истински херој за спас народа, не могу толико за цео свој век.

- Истински патриотизам није нарочито исплатив – закључио је вишеструки отац.

Вратио се испуњавању тикета спортске прогнозе. Више од шест хиљада евра је максималан добитак, а минимална уплата само двадесет динара. За месец дана могао би добити и двестотине хиљада, за годину скоро два милиона и петстотина, значи потребно је око четири године свакодневног погађања добитне комбинације за максималан добитак да би се дошло до десет милиона евра. Ако би добијао четири тикета свакодневно у четири различите кладионице могао би се са годишњом зарадом изједначити са вођама транзиције или шутерима на гол, кош или у небрањени део противничког поља.

Мали проблем је што још ниједном није добио.

У сваком случају шансе да се обогати на кладионици су веће, колико год мале биле, него када би у сврху богаћења користио своје сексуалне способности са племенитим патриотским намерама.

 

Copyright © by Božidar Vasiljević & Balkanski književni glasnik – BKG, 2007.

Nazad