OLGA LALIĆ-KROVICKA
SAVREMENA POLJSKA POEZIJA

   

Leszek Musa Czachorowski
Lešek Musa Čahorovski

Profesionalni vojnik, novinar, pesnik. Objavio je nekoliko knjiga pesama. Zastupljen je u mnogim almanasima i antologijama. Objavljivao je u poljskim časopisima, između ostalih "Odra", "Odgłos", "Poezja", "Kultura", "Rocznik Tatarów Polskich" i dr. Lauerat je mnogih pesničkih konkursa. Prevodi sa češkog i ruskog jezika.


*


Noć je
I u toj noći prazna mesta

Noćni sneg je
I njegov ravnodušni lepi hlad

Krhki mir beline je
I moja ohlađena usta su

Tama je
Otvorena kao večnost

26/27.11.2005


Kazimierz Burnat
Kazimjež Burnat

Rođen 1943. godine u Ščepanovicama nad Dunajcem (Poljska), živi u Vroclavu. Završio je pravo na vroclavskom Univerzitetu. Pesnik, publicista, prevodilac sa češkog i ukrajinskog jezika. Autor sedam zbirki pesama. Pesme prevođene na: engleski, češki, esperanto, francuski, španski, litvanski, letonski, nemački, ruski, slovački, ukrajinski i vijetnamski jezik. Predsednik Književne grupe „Dysonans”. Glavni i odgovorni urednik društveno-kulturnog časopisa „Bez Kurtyny”.


BEZ CARINE


Život gubi energiju
hladi se

izborana koncentracija
više ne raste
iako tražim još strofa
uvučenih u zemlju
reči
koje je struja odnela

grubim stopalima
napuštam bilo kakav poligon

vreme je preći granicu
tuđine

prošvercovati stih


Genowefa Jakubowska-Fijałkowska
Genovefa Jakubovska-Fijalkovska

Rođena je 1946. godine u Mikolovu (Poljska).Objavljivala je pesme u poljskim časopisima, između ostalog: „Akcent”, „Odra”, Topos”, „Kwartalnik Artystyczny”, „Zeszyty Literackie”, „Twórczość”, „Fraza”, „Migotania, przejaśnienia”, kao i na internetu. Objavila je četiri zbirke pesama: Dożywocie, Pan Bóg wyjechał na Florydę, Pochylenie, Czuły nóż. Stipendistkinja poljskog ministarstva kulture 2006. g.


* * *


na kolenima

seks
molitva

brisanje poda

na kolenima
smrt

kao Somalija


Rafał „Jeżyk” Kasprzak
Rafal „Ježik" Kaspžak

Rođen 29. augusta 1973. godine u Čenstohovi (Poljska). Pesnik, prozaist. Pesme je objavljivao u poljskim književnim časopisima: „Akant”, „Aspekty Filozoficzno-Prozatorskie”, „Poezja Dzisiaj”, kao i u inostranoj štampi, između ostalog: na Kipru, u Ukrajini, Finskoj. Član je Krakovske filijale Poljskog udrženja književnika. Živi i radi u Čenstohovi. Do sada je objavio tri zbirke poezije: Ostry dyżur (Warszawa 1996), Sennik Syzyfa (Kraków 2002) i Raport (Częstochowa 2007). Internet stranica pesnika je: www.rjk.art.pl.


* * *


Kad je pas
pojeo poslednju novčanicu
muža su izbacili sa posla
a tašta truje život
kupi Coca-Colu
i oseti magiju sveta


Wanda Nowik-Pala
Vanda Nowik Pala

Pesnikinja. Po zanimanju je matematičarka. Osvojila je nekoliko nagrada u međupoljskim književnim konkursima. Do sada je objavila dve knjige pesama: „Cisza” i „Za bramą”. Zastupljena u nekoliko almanaha.


ZAVOJ


iza zida ćutanja
u bojama očajanja

pulsira bez prestanka
živa rana

vreme je da je previje
rečju


Stanisław Nyczaj
Stanislav Ničaj

Rođen 1943. godine u Novici (Poljska). Apsolvent polonistike na Opoloskom univerzitetu. Debitovao je kao pesnik 1964, a kasnije kao kritičar. Zastupljen u mnogim antologijama i almanasima. Autor mnogih zbirki pesama. Više puta nagrađivan. Od 1996. godine je predsednik Udruženja poljskih književnika, filijala u Kielcama.


SEŽEM PO REČ


Sežem po reč
Ona po mene seže
Mimoilazimo se u tamnosti

Sežem po reč
celim nemim trudom
bestelesnim ramenom
rukom neuhvatljivom

Reč po mene seže
želi da sam uz nju
sa mnom jedno da znači

Od uzajamne želje
oko milovanja
Čini se
sežem po reč
Ona mene – čini se - doseže?


Krzysztof Graboń
Krištof Grabonj

Pesnik, prozaista, književni kritičar. Rođen 6.05. 1984. g. u Bžozovu. Debitovao je u „Wiadomości Brzozowskie” 2002. Objavljivao u „Dzienniku Polskim”, „Nadwisloczu”, „Akantu” i almanasima. Član Krošnjanskog književnog kluba. Stanuje u Tužim Polu. Sarađuje sa časopisima: „Obok”, Szafa” i „Horyzonty”.


UPROPAŠTENA


verovao sam
kao dečak
šansi
koja je bez rezultata
brisala moje naočari
pokazujući na desni koren šake
kucajuće merilo
ubice


Izabela Iwańczuk
Izabela Ivanjčuk

Rođena 10.maja 1976. godine u Slupsku (Poljska). Sa književnim stvaralaštvom započela je u vreme fakulteta za poljski jezik i književnost. Debitovala je pesmom na stranicama katovičkog časopisa „Wyrazy“ 1998. godine. Autorka je zbirki pesama: „Róża frasobliwa“ (Slupsk, 2000.), „Koperta bieli“ (Bidgošč, 2006.).
Objavljivala je u poljskim časopisima: „Akant“, „Autograf“, „Gazeta Kulturalna“, „Ślad", i u lokalnoj štampi. Njene pesme su prevođene na engleski, nemački i ruski jezik. Stipendistkinja Presednika grada Slupska.


OPOMENA


dok
silaziš niz stepenice
budi oprezan

čak i
te najkraće mogu
voditi

prema paklu


Tadeusz Zawadowski
Tadeuš Zavadovski

Rođen 9.12.1956. u Lođu, gde je završio ekonomski fakultet na Universitetu u Lođu. Od 1981. živi u Zdunjskoj Voli, gde je suosnivač književnog kluba „Topola”, čiji je neformalni lider i urednik većine izdanja (kao i serije izdavačke biblioteke Topola) i interdisciplinarnog kluba Stvaralačkog rada „BEZ AUREOLI”. Član je Udruženja poljskih književnika. Laureat više od 170 međunarodnih i međupoljskih konkursa. 1997. godine Nezavisna fondacija podržavanja Poljske kulture POLCUL FOUDANTION u Sidneju (žiri: Ježi Gedroić, Gustav Herling-Gruđinjski, Jan Novak-Jezjoranjski) honorisali su ga svojom nagradom za celoukupno kulturno stvaralaštvo. Debitovao je pesmama u časopisu Radar. Autor više od hiljadu i po publikacija u poljskoj štampi, između ostalih: Tygodnik Kulturalny, Odgłosy, Okolica Poetów, Poezja Dzisiaj, Pracownia, Fraza ,Lektura, Sycyna, Wiadomości Kulturalne, Metafora, Dykcja, Arkusz, Arytmia, Akant, W Kręgu Literatury, Gazeta Kulturalna, Gazeta Wyborcza, Topos, Magazyn Literacki, Przegląd Artystyczno – Literacki, Pogranicza, Ślad, Studium, Autograf. Svoje pesme i književno-kritičke tekstove objavio je u sto pedesetak književnih antologija. Izdao je zbirke pesama: Fotoplastikon (1987.), Witraże (1991.), Demony (1992.), Przedrośla (1994.), Listy z domu wariatów (1995.), O Elizabeth, Berenice i jeszcze innych kobietach (1997.), Krajobraz z kroplą w tle (1997.), Lustra strachu (2000.), Ścieżka obok raju (2005.), Między horyzontami (2006.).


DO BOLA


ne viči
probudićeš pticu
koja spava na grani
noći

otvori oči
široko do bola

do sreće

 

Sa poljskog prevela i priredila Olga Lalić-Krowicka
Copyright © by Balkanski književni glasnik – BKG, 2008.
CIP – Katalogizacija u publikaciji, Narodna biblioteka Srbije, Beograd 82
BALKANSKI KNJIŽEVNI GLASNIK, [Elektronski izvor] / Glavni i odgovorni urednik Dušan Gojkov.
– Elektronski časopis. Način dostupa (URL) http://balkanliteraryherald.com
ISSN 1452-9254 = Balkanski književni glasnik (Online)
COBISS.SR-ID 141175564
BKG 5 / 2008. Sveska 18.

Nazad