Slađana Ristić i Davor Šegota

Slađana Ristić, rođena je 1958. godine u Paraćinu.
Piše pesme i kratke priče, putopise i eseje.
Objavila je dve knjige poezije: Svemilostiva voda (1997) i Prepoznavanje muze (2002), kratke priče Szona sobnihvrtova
i Kako smeh leči kijavicu - priče za decu (2006) Zastupljena je u više antologija.
Piše eseje, putopise, umetnički radioničar, performer. Živi i radi kao novinar u Beogradu.

Slađana Ristić

Davor Šegota, rođen 1966.god. Piše kratke priče (knjiga priča NOvele), romane, kazališne tekstove, novinske kolumne, performer). Živi i radi u Makarskoj.
 
Davor Šegota
   

Priča u dve ruke

Ljeto u lokalnu radio stanicu na valovima toplog vjetra donosi miris prašine s pločnika (90% prašine čini ljudska koža – fuj!!) i prah osušenih golubjih govana sa obližnjih krovova. Kroz otvoren prozor se vidi zvonik i bezbroj vanjskih jedinica rashladnih uređaja, a od nevidljiva neba se odbijaju krici derišta i veseljaka sa plaže.

DJ Damir Desnica je u četrdesetima i znoj mu navire na svaku poru okruglog lica. Mrzi popodnevnu smjenu i taj pogled kroz prozor. Mrzi i ljepljivi stol, masne slušalice i police sa tisuću CD-a. Mikrofon ima rupu na mrežici i stoji malo u krivo, a plaće su niske i nisu se promjenile već tri godine.

U popodnevnoj smjeni je sam. To i nije tako loše. Inače bi napunio komjuter pjesmama i one bi lupale jedna za drugom, a on je mogao čitati i pisati svoj veliki hrvatski roman – kako ga je u zezanciji zvao. Ali ne... veleumni, velečasni, vele - serator gospodin direktor koji se osobno bavi marketingom (neuspješno!) odlučio je da program mora biti interaktivniji, i da slušatelji moraju više sudjelovati u kreiranju istog...

- Ha! – posprdno komentira ove odluke DJ Damir, dok oko vrata stavlja ručnik. – Bumo videli, kak bude to išlo...
 
Zaveže svoju dugu kosu u rep, obriše mokar vrat i krajem ručnika prijeđe preko ovala lica ukrašenog kozjom bradicom. Bio je spreman za svoju kontakt emisiju, prvu nakon dugo vremena.
Spusti mikrofon bliže ustima, zapali cigaretu i otpune prvi dim u no smoking znak.

- Još jednom dobar dan na frekvenciji 98,7 megaherza, tri su poslijepodnevna sata i vaš domaćin je DJ Desnica Rooock and Rrrrooolll Udarna Pesnica u emisiji Život je rock and roll – koja će biti puna dobre glazbe i nadam se poticajnih razgovora sa vama.

Dragi slušatelji MMR – a nadam se da ste da dobro i da vam nije previše vruće! Temperatura je samo 34 stupnja celzija, no ne zaboravimo da je to izmjereno u hladu. Vi koji ste na plaži namažite svoja tjelašca kremicama i stavite kapice na glavice, a vi koji ste pod air conditionima... e vas trebam. Telefone i mobitele u šake, pa dajte svoj prilog temi dana. Naš telefonski broj je uvijek isti 661 555, dakle 661 555, no prije nego vam kažem koja je tema dana, malo glazbe iz studija.

Desnica završi uvodnu tiradu i jedni klikom pusti U2 – Beutiful day.

Kažiprstom pokrivenim ručnikom protrlja preko prednjih zubiju: - K vragu i duhan - pomisli – žutilo se ne može nikako skinuti. Sve te paste za zube su sranje. Trebaš ribati ko konj – efikasnije bi bilo onda ribati brus papirom....

Beautiful day i Bono su lagano izdisali i DJ Desnica Rock and Roll Pesnica ih lago pusti da nestanu te nabije slušalice i uključi mikrofon.

- I evo nas opet zajedno na frekvencijama MMR-a – tema dana je: Treba li nam turizam uopće? Znam da je malo bogohulno ali da čujemo i što vi mislite. Telefonska linija je slobodna, a eter jedva čeka da zadrhti vašim glasom. Broj telefona je 661 555, a za one koji zovu izvan županije pozivni je 021. Čekam vaš poziv.

U pozadini pusti Oxygene Jean M. Jarre-a. Malo radi ambijenta. Zapali novu cigaretu čekajući pozive slušatelja.

- Halo, halo. - glas žene u pedesetim, šezdesetim godinama?
- Dobro došli na frekvenciju MMR-a. Vi ste?

Davor Šegota

* * *

- Ja sam jedna slušateljka iz daleka. Ja sam Sofija i upadoh u vašu liniju preko svih županija. Uh, – zadihano će ona. - Razmišljala sam o turizmu i o korenu te reči…rekla bih…to već ima svoju konotaciju, povezanost sa mnogim životnim stvarima i određuje našu budućnost, prostore.
- Zanimljivo, nastavite Sofija - prekinu je zbunjeni voditelj programa, čuveni DJ, usporavajući svoje reči i kuckajući olovkom po beležnici, strasno bušeći beli papir. Činilo mu se kao da sabija reči u sebe samoga, koje samo što nisu izašle iz njegovog spolovila i napravile dar mar od eseja…Ali ne, to nije stajalo kao tema ovog dana već Turizam sa svim svojim znojavim, i bučnim epitetima, ta imenica muškog roda koja obara sve – one mirnije a i one nestašne. Ženin glas iz slušalice punio mu je uši, pa oči, i u trenutku u dimu od cigarete prikazala mu se figura žene pred ljubičastim ciklusom života ali i sa najsunčanijim osmehom na svetu.

- Htela sam reći da turizam mora živeti - nastavi slušateljka. - Slušajte me, reč turizam je nastala od dve reči: tur- putovanje- krug i od glagola izam- izjesti, pa izvod iz reči izjedi, izem, što bi rekli u nekim krajevima: Izem ti turizam bez velikog slova t i upliva kulture!!! Ali iskreno to dođe i kao neki letnji masovni antivirusni program, da se ceo svet oseća bolje i zdravije pre prve vlage. Razumete me!? - Glas gospođe Sofije je bio pomalo bunarski, dovoljno golicav da probudi DJ od vreline... Sada je već sa velikim zadovoljstvom pušio ciogaretu i ćaskao sa Sofijom već pet minuta (i previše za radijska pravila, ali se nije bunio), a ova je preko turizma i potrebe za njegovim opstankom uspela da ispriča svoje putešestvije od Atine, preko Bratuša do Venecije. DJ se uljuškao u Sofijino grlo.
- Ko ste Vi, u stvari ti, Sofija! Filozof!? – upita naglo probuđeni DJ i za trenutak promeni glas.
- Ne, ja sam slušateljka ovoga sveta i pomalo pevačica. Pevam bluz, fado…i pecam na Dunavu…Kao što bi Portugalci rekli, u zadimljenim kafeima pevam: Fado ili kako se još kaže na portugalskom - pesma saudade, sudbina. I turizam je nečija sudbina…odricanje od stvaralačkog grča, ali mora se zakrpiti džep.
- DJ je isključio sagovornicu iz živog razgovora i nastavio veselo da ćaska sa njom, na primer o lepoti mostova i brodova.

Kroz zvučnike, koji su bili postavljeni na lokalnoj plaži, čuli su se zvuci iz čuvenog MM-Radija. Zvuci lepe fado melodije i glas Tereze Salgijero…Turisti su upijali so iz mora. Osluškivali školjke za buduće dane. Krali poglede kupačica…

A DJ Damir Desnica je otvorio beležnicu i napisao svoju prvu pesmu…o sudbini.

Slađana Ristić
 

 

Copyright © by Balkanski književni glasnik – BKG, 2009.
CIP – Katalogizacija u publikaciji, Narodna biblioteka Srbije, Beograd 82
BALKANSKI KNJIŽEVNI GLASNIK, [Elektronski izvor] / Glavni i odgovorni urednik Dušan Gojkov.
– Elektronski časopis. Način dostupa (URL) http://balkanliteraryherald.com
ISSN 1452–9254 = Balkanski književni glasnik (Online)
COBISS.SR–ID 141175564
BKG 2 / 2009. Sveska 21.

Nazad