Jasna Žmak

Jasna Žmak, rođena 1984. u Puli. Živi, radi i studira u Zagrebu. Bavi se dramaturgijom. Piše priče, scenarije, kritičke tekstove. Povremeno objavljuje.
 

Jasna Žmak

   

Bela Lugosi je odavno mrtav


Ti nikada ne kažeš komarac a da prije toga ne kažeš jebeni. Jebeni komarac, to je tvoja omiljena sintagma. Pogotovo ljeti... jer zimi komarce ionako nitko ne spominje.

Druga stvar koja ti je omiljena ljeti je ubijanje tih komaraca... onda se osjećaš kao mali dečko koji se igra rata. U pravoj vojsci nikad nisi bio, srećom, srećom ni ratu, i deklariraš se kao pacifist... ali ovo je drukčije objašnjavaš mi... uzalud. Kao što ja tebe pokušavam urazumiti, zaustaviti u tvojim ratnim pohodima... uzalud. Ja zapravo pokušavam biti nešto kao Kofi Annan između tebe i komaraca, ali moja mirovna misija potpuno je neuspješna... uvijek kad ih branim ti me optužuješ da sam na njihovoj strani pa se duriš i govoriš stvari kao Nek ti onda jebeni komarci nose doručak u krevet.

Tako se vaša borba nastavlja iz dana u dan, iz noći u noć bodycount je sve veći, a naše plahte i zidovi sve crveniji...

Ja spavam sa serijskim ubojicom rekla sam ti neki dan, i ti si mislio da ti želim reći da te varam. Kad si shvatio da mislim na tvoj pokolj komaraca s olakšanjem si se nasmijao, rekao Ma ti znaš da ja ni mrava ne bi zgazio... ali jebeni komarci su drugo.

I meni su komarci jebeni, ali na drugačiji način... mene komarci podsjećaju na djetinjstvo, na more, na doma. Mama bi mi, kad bi me uboli, na kožu stavljala sol, da brže prođe, a tata bi ih onda, kao i ti sada, ubijao. I ja sam ga onda, kao tebe sada, odgovarala od toga, jer ubodi komaraca bili su u mojoj ulici glavni statusni simbol, to i BMX bicikle.

Tata je ipak prestao s eliminacijom komaraca, nakon što sam ga u jednoj zadaćnici opisala kao zlog mesara koji radi hot dogove od pasa, pa smo oboje, zajedno s bratom i mamom, morali na razgovor kod direktorice. (I tebe sam pokušala ocrniti na sličan način, ali priču u kojoj sam otkrila tvoju zlu Mr. Hyde polovicu nitko nije htio objaviti...)

Tako je sad već skoro pa kraj osmog mjeseca i ja sam po Zagrebu jutros bespomoćno tražila mrežu za komarce, iako će oni kroz koji dan, sa spuštanjem celzijusa, bez tvoje i moje pomoći nestati iz naših života... I sve što sam postigla, jutros, jest da me prodavač u Bauhausu upozorio da mi valjda treba mreža protiv komaraca, a ne za njih, i nakon toga puknuo u smijeh.

Kad sam se vratila, iscrpljena od bezuspješne potrage, ti si još spavao. Bio si u fetus položaju, sklupčan onako kako se sklupčaš kad ružno sanjaš.

Onda sam ti krenula spremati doručak u krevet... i odjednom sam čula kako iz sobe do nešto panično vičeš. Nisam razumjela što sve dok se nisi pojavio predamnom, u kuhinji, hvatajući dah, izbezumljen, u strahu. Rekao si Ubio sam Belu Lugosia, ponovio to nekoliko puta, u panici i nevjerici.

Bela Lugosi je odavno mrtav, rekla sam, mažući putar na kruh, ti nisi ni bio rođen.

Ispričao si mi onda taj san, noćnu moru zapravo, u kojoj se Bela Lugosi pretvara u ogromnog komarca kojeg ti, ne znajući za njegovu metamorfozu, poklopiš debelim ilustriranim izdanjem talijanskog Voguea i on ostane na mjestu mrtav.

Htio je tebe ubosti, zato sam ga ubio rekao si potresen.

Ja sam rekla Pričat ćemo s Freudom i za ruku te odvela natrag u krevet. Priznao si mi onda nešto što nikome prije nisi... da se od malena bojiš vampira i svega vezanog uz njih, što je kategorija u koju spadaju ne samo komarci već i cijela Rumunjska... i meni je napokon postalo jasno zašto toliko mrziš Vala Kilmera.

Rekla sam ti Ne možeš se bojati nečega što ne postoji... jebeni komarac je ponekad samo komarac i poljubila te za laku noć iako je tek bilo podne.
 

 

Copyright © by Balkanski književni glasnik – BKG, 2010.
CIP – Katalogizacija u publikaciji, Narodna biblioteka Srbije, Beograd 82
BALKANSKI KNJIŽEVNI GLASNIK, [Elektronski izvor] / Glavni i odgovorni urednik Dušan Gojkov.
– Elektronski časopis. Način dostupa (URL) http://balkanliteraryherald.com
ISSN 1452–9254 = Balkanski književni glasnik (Online)
COBISS.SR–ID 141175564
BKG 2 / 2010. Sveska 24.

Nazad