konkurs za nedovrŠENU PROZU I POEZIJU


 

 
KUGLA

 

Ako ste se već imali blizak susret sa nesrećom zvanom Gubitak veće sume novca,  znaćete o čemu pričam. A ako ste, nekim čudom, sve do sada ostali lišeni tog životnog iskustva, ne bih vam ga ni ubuduće, ni u najvećoj zluradosti, poželio. Neka vas ne brine što će vaša biografija zbog toga, kao, ostati uskraćena i nepotpuna. Najbolje je, vjerujte mi na riječ, da o takvim događajima slušate priče drugih.

       Istog trena kada su moje ruke počele da izvrću porube praznih džepova, znao sam što me snašlo. Krv je pojurila u glavu, usta su se osušila do samog ždrijela, a u grudima je nastala šupljina, veća čak i od praznine džepova. Zanimljivo kako čovjek brzo postane svjestan nevolje koja ga je zadesila. Ona ga, kao maljem, klepi posred glave i začas razlije svoje noževe sve do nožnih prstiju. Ne ostavlja ni mrvu sumnje da je tu, njeno prisustvo je bučno. Sreća je, naprotiv, tiha i lijena. Ona se nečujno ušulja u vaš život, maskirana u svakodnevicu,  i tu,  po pravilu, kratko boravi. Nikada je ne prepoznate dok se događa, jer, zaboga, što ima neobičnog u tome da vam je sve potaman. Njenu masku prirodnog stanja razotkrijete tek kadauvijek prebrzo – ode.

      Zurio sam u prazno, pa se stao osvrtati oko sebe i pogledom nešto grčevito tražiti. No, ne više novac, njega nema, znao sam, otišao je zauvijek, nestao, otpuhnuo... Trebala mi je, hitno, čaša ili bar koja pilula sedativa. Toliko svijesti je, ipak, ostalo, da strahujem i od većeg gubitka – valjalo je sačuvati sebe samog. 'Pare dođu i pođu, a nama valja biti još koji dan ovuda', počeo sam se već tješiti.

     

       Kucao sam na vrata zapuštene kuće u predgrađu i već se spremao da pobjegnem, kada su se ona raskrilila. Na pragu je stajala žena ogrnuta crvenom maramom i gledala me kroz sopstvenu kosu. Tek sam sada bio zbunjen i samo sam ćuteći zurio u nju. Kako da je odjednom direktno i glupo pitam: jeste li vi gospođo našli moj novac u marketu, jutros, kraj kase? I to samo zato što je kasirka rekla da je ‘ona s kosom, što gata, što gleda u neku kuglu’, stajala u redu iza mene? I zato što je kasirki ona inačesumnjivainekakva, onako’? I baš će mi ova žena kazati kako je, naravno, našla moje pare i kako je srećna što može da mi ih vrati? Baš! No, ja sam tako stao razmišljati tek pred njenim vratima, a do njih sam stigao kao omađijan, hvatajući se za najtanju slamku, u nadi da nađem svoje nestale pare.

       Znam ja ovu ženu iz viđenja, nju jednostavno morate primjetiti. Pod svim tim šarenim platnenim pokrivačima, pod svom tom teškom tamnom kosom, muško oko nazre dovoljno elemenata koji kazuju da to vrijedi malo bolje pogledati. Otkad je doselila u grad, mnogi je gledaju, no ne znam, nisam čuo, da joj se neko zaista približio.

      - Dobar dan, ja se izvinjavam, htio sam... – nekako sam procijedio.

      - Samo uđite  rekla je zapovjedničkipratite me.

      Slegao sam ramenima, ušao poslušno za njom i opet pokušao da progovorim. Prekinula me pogledom, uvodeći me u zamračenu sobu. A tamo baš onako kako zamišljate sobu vračare: teške zavjese, prigušeno svijetlo, crvena čoha. Na stolu staklena kugla i ja sam se, u svoj svojoj zbunjenosti, stigao lako osmjehnuti - podsjetila me na izvrnuti akvarijum. Čime se sve narod bavi, kako se sve naivnima prazne džepovi’, prošlo mi je glavom.

      - Sjediteuslijedila je komanda.

      - Gospođo, gospođice, slušajte, ja nisam došao... - napokon sam razgovjetno progovorio.

      - Nemojte se ustručavati,  svi na početku tako reaguju. Samo se opustiterekla je sjedajući ispred kugle i pažljivo se zagledala u nju.

       - Vidim... - tiho je izustila, pa opet još tiševidim...

       Vidiš ti moj...’ – zamalo nisam izustio, pa pomislio da joj moj sigurno iz očiju viri, samo da joj te oči od kose mogu vidjeti.

       -Vidim...


 

 

 

 

Copyright © by Balkanski književni glasnik – BKG, 2015.
CIP – Katalogizacija u publikaciji, Narodna biblioteka Srbije, Beograd 82
BALKANSKI KNJIŽEVNI GLASNIK, [Elektronski izvor] / Glavni i odgovorni urednik Dušan Gojkov.
– Elektronski časopis. Način dostupa (URL) http://balkanliteraryherald.com
ISSN 1452–9254 = Balkanski književni glasnik (Online)
COBISS.SR–ID 141175564
BKG 1 / 2015. Specijalno izdanje.

Nazad