konkurs za nedovrŠENU PROZU I POEZIJU


 

 
PUTOVANJE RIJEKOM VALNOM

 

Na obali rijeke Valne smjestila se neobično lijepa kuća. Prozori i vrata su joj bili stalno otvoreni, a odozgo ju je pokrivalo samo plavičasto nebo  Iz svake od njene tri sobe raslo je po jedno stablo: jabuka, šljiva i trešnja.

Nakon kišne sezone veliki riječni val zahvatio je kuću i odnio sobu s pogledom na rijeku. Srećom, čvrsti zidovi od pijeska i zemlje pomogli su da se prostorija ne raspadne. Štaviše, soba je uspješno otplovila, baš kao brodić čija jedra je zamijenila bujna krošnja jabuke. Tek kad se našla na izmaku snaga, morala se zaustaviti, postavši još jedna ada na koritu Valne.

Naredne godine usplahireni val zapljusnuo je sobu u kojoj je rasla visoka, mlada, šljiva. Ta je soba neko vrijeme bespomoćno plutala rijekom dok se nije skrasila poput pješčanog spruda. Slično je zadesilo i sobu u kojoj se tek razljepotala trešnja.

Od kuće je jedino preostala kuhinja s peći na drva. Tu se svojevremeno širio opojni miris džema, zahvaljujući darovima sobnih stabala. Iako to više nije bio slučaj, na urušeni kuhinjski prozor i dalje je slijetala malena svraka. Pingvinka su je zvali jer je bila crno-bijela, okruglasta i doista je ličila na pingvine, tim prije što nije marila za vitku liniju. Džem je ubrzo nadomjestila velikim količinama kompota od slatkovodnih riječnih kukaca. No, više od svega nedostajale su joj priče za laku noć patuljaste sove, iz kućice u jabukovom stablu, i cvrkut za dobro jutro vrapca sa grana šljive. Čak joj je falila i buka djetlića sa trešnje.

Pingvinka je dugo čekala da joj se prijatelji vrate ili bar jave, a kako se to nije desilo, odlučila je da ih sama potraži.

 


 

 

 

 

Copyright © by Balkanski književni glasnik – BKG, 2015.
CIP – Katalogizacija u publikaciji, Narodna biblioteka Srbije, Beograd 82
BALKANSKI KNJIŽEVNI GLASNIK, [Elektronski izvor] / Glavni i odgovorni urednik Dušan Gojkov.
– Elektronski časopis. Način dostupa (URL) http://balkanliteraryherald.com
ISSN 1452–9254 = Balkanski književni glasnik (Online)
COBISS.SR–ID 141175564
BKG 1 / 2015. Specijalno izdanje.

Nazad