U KOJEM POLOŽAJU SPAVATE: Kako ovih 8 pozicija utiče na vaše zdravlje?!

Polozaji-spavanje (3)Spavanje na leđima sa rukama ispruženim uz tijelo generalno se smatra najboljom pozicijom za spavanje kada je riječ o zdravlju kičme, a dobro je i za vrat sve dok ne koristite previše jastuka. Osobe koje spavaju ovako, međutim, sklonije su hrkanju i apnei

Polozaji-spavanje (1)Pozicija spavanja na leđima sa rukama prema gore je također dobra za leđa, a smanjuje naboranost kože i probleme sa aknama na licu. Međutim, slično kao i pozicija sa rukama opuštenim uz tijelo može dovesti do hrkanja, ali i teškoća sa refluksom kiseline. Također držanje ruku iznad glave može dovesti do pritiska na živce u ramenima i s tim povezanih bolova

Polozaji-spavanje (2)Spavanje na stomaku može pozitivno uticati na probavu, no ukoliko niste razvili tehniku disanja kroz jastuk opuštanje lica može stvarati pritisak na vrat, a dovesti i do bola u leđima jer krivulja kičme nema odgovarajući oslonac.

Polozaji-spavanje (4)Pozicija fetusa iako može biti jako ugodna i smanjiti probleme sa hrkanjem, istodobno može dovesti do određenih poteškoća sa leđima i vratom, a u ekstremnim slučajevima i ograničiti duboko disanje.

Polozaji-spavanje (6)Na strani, sa rukama uz bokove je pozicija spavača najbolje podržava kičmu u njenom prirodnom položaju te može reducirati bolove u vratu i leđima – no s druge strane može uticati na ubrzanije starenje, odnosno naboranost kože lica te na ulegnuće grudi.

Polozaji-spavanje (5)Na strani sa ispruženom rukom je pozicija za spavanje koja, kao i ostali položaji spavanja na strani može uticati na pojavu bola u ramenima i rukama jer ograničava normalan protok krvi i dovodi do pritiska na živčane završetke.

Polozaji-spavanje (7)Ako spavate na strani – i to da li spavate na desnoj ili lijevoj nije potpuno isto

Spavanje na desnoj strani može pogoršati žgaravicu, a spavanje na lijevoj strani može izazvati pritisak na unutrašnje organe kao što su jetra, pluća i želudaca. Za trudnice , doktori obično savjetuju spavanje na lijevoj strani , jer to može poboljšati cirkulaciju prema fetusu.

Polozaji-spavanje (8)Bez obzira na vašu poziciju spavanja, vrlo je vjerovatno ukoliko se potpomognete jastukom da ćete se više odmoriti i smanjiti mogućnost pojave bolova. Jastuci, međutim, ne bi trebali biti preveliki.

Prevod i adaptacija: Doznajemo.com/A.N.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)