DIZANJE IMUNITETA: Deset najboljih namirnica za borbu protiv gripe

gljive-bp-700

Sezona je prehlada i gripe čiji bi najjači udar trebao tek stići u veljači, pa još ima vremena za one koji se žele cijepiti ili na prirodnije načine ojačati organizam u borbi protiv bolesti.

Savjetuje se da se držimo podalje od bolesnih prijatelja i rodbine, uzimamo vitaminske dodatke i da se ne iscrpljujemo.

Međutim, jedan od najboljih načina obrane je da na tržnicama i u trgovinama nabavimo namirnice koje će ojačati imunitet i pomoći da se odupremo zimskim boleštinama.

1. ČEŠNJAK Premda ga mnogi izbjegavaju zbog mirisa, češnjak je jedan od favorita za jačanje imuniteta zbog svojih antivirusnih i antibakterijskih svojstava. Stručnjaci preporučuju da se režanj češnjaka izreže na nekoliko komadića veličine tablete i tako proguta. Budući da se ne žvače, neće biti ni onog neugodnog mirisa iz usta.

cesnjak-bp-700

2. JOGURT Jutarnja doza jogurta, koji je bogat probioticima, također će ojačati imunitet, ali i pomoći probavi o čijoj bakterijskoj ravnoteži ovisi obrambena snaga organizma. Jogurt bi stoga trebalo uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer je za zdrav imunosni sustav najvažnija prevencija.

jogurt-bp-700

3. JUHA Pileća juha je jedan od najstarijih i najefikasnijih “boraca” protiv prehlade i gripe. Pomaže da u organizam unesemo dovoljno tekućine što je vrlo važno kad dehidriramo zbog sezonskih bolesti ili suhog zagrijanog zraka u zatvorenim prostorima zimi. Bogata je mineralima i hranjivim tvarima iz kostiju koje se kuhaju, te aminokiselinama koje djeluju protuupalno. Za jačanje imuniteta trebalo bi pojesti šalicu/zdjelicu juhe najmanje tri puta tjedno, a oni koji ne jedu meso mogu napraviti povrtnu juhu.

juha-bp-700

4. ŠPINAT Moćno povrće bogato folnom kiselinom koja pomaže obnovi stanica, sadrži i obilje vitamina C, a zdjelica kuhanog đpinata sarži više kalija od isto toliko narezanih banana. Ujedno je i odličan izvor magnezija i trebalo bi ga konzumirati barem dva-tri puta tjedno, ali i jesti druge vrste zelenog povrća.

spinat-bp-700

5. BROKULA Pomaže prirodnoj detoksikaciji organizma što je vrlo važno u prevenciji bolesti. Aminokiseline iz brokule pomažu normalnom funkcioniranju stanica, a sadrži i visoku razinu vitamina C i kalcija, stručnjaci sugeriraju kako bi je trebalo jesti najmanje dva puta tjedno.

brokula-bp-700

6. GREJPFRUT Većina je sklona posegnuti za čašom svježeg soka naranče kad nas uhvati prehlada, ali bi umjesto toga bilo bolje poslužiti se polovicom grejpfruta jer sadrži manje šećera. Grejp ublažava simptome prehlade i pomaže kod upalnih stanja, a dobar je i za detoksikaciju organizma. Stručnjaci preporučuju crveni i ružičasti grejp jer sadrže antioksidant likopen koji potiče funkcioniranje imunosnog sustava, pa bi najbolje bilo konzumirati polovicu grejpa nekoliko puta tjedno, a ako osjećamo dolazak prehlade, količinu treba povećati.

grejpfrut-bp-700

7. CIMET Koristimo ga u pripremanju i začinjavanju slastica i jela, ali je izvanredno sredstvo za poboljšanje zdravlja jer ima antivirusne, antibakterijske i antigljivične sposobnosti. Kora cimeta sadrži ulja koja poboljšavaju probavu, u zimsko doba cimet će pomoći zagrijati ruke i noge jer poboljšava cirkulaciju, također pomaže izbacivanju otrova iz organizma i zagrijava bubrege. Bez obzira jesmo li zdravi ili bolesni, cimet je sjajan jer snižava šećer u krvi, trebalo bi barem prstohvatom praha svakodnevno začiniti nešto što jedemo ili pijemo.

cimet-bp-700

8. LUBENICA (ILI RAJČICE) Jedna od omiljenih vrsta voća u ljetno doba, lubenica je odlična za jačanje imuniteta, bogata je vitaminima C i A, ima visoku koncentraciju jako korisnog likopena. Lubenica pomaže u ublažavanju infekcija i upala, pa bi je bilo poželjno jesti tijekom cijele godine, ali nabaviti kvalitetnu, ukusnu lubenici zimi je prilično teško, ali kao zamjena mogu poslužiti rajčice ili njihov sok.

lubenica-bp-700

9. KAMENICE Poznate su kao afrodizijak, ali isto sastojak koji pomaže “raspoloženju”, cink, pomaže i jačanju imuniteta, te ublažava simptome i snagu prehlade. Svježe kamenice su fantastične, ali i skupe, mogu poslužiti i one iz limenke, no, kad se pruži prilika, svakako treba uživati u njima.

kamenice-bp-700

10. GLJIVE Neizbježne su na pizzi, u salatama i jelima od tjestenine, ali pomažu i u borbi protiv prehlade. Gljive su među rijetkim namirnicama koje sadrže vitamin D, odličan su izvor cinka i ljekovitih tvari koje pomažu uništavanju virusa i bakterija. Gljive su i borci protiv raka, pa ih se preporučuje svakodnevno konzumirati.

gljive-sampinjoni-bp-700

Izvor: Slobodna Dalmacija, Foto: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)