JEDITE KELJ: Dokazano je da štiti od raka prostate, želuca, kože i dojke

kelj-660

Kelj je namirnica koja postaje sve popularnija u kulinarskim krugovima i među nutricionistima. Vrlo je hranjiv, ima snažna antioksidativna svojstva, te djeluje antiupalno. Podaci o količini za organizam korisnih tvari zapravo su zapanjujući: jedna šalica kuhanog kelja sadrži čak 1.328 posto dnevnih preporuka za vitamin K, 192 posto za vitamin A, odnosno 89 posto za vitamin C. Kelj je dobar je izvor kalcija i željeza.

Također, sadrži visoke razine sulforafana, koji štiti od raka prostate, želuca, kože i raka dojke. Vitamina K u kelju potiče zgrušavanje krvi, štiti srce i pomaže izgraditi jake kosti. On također štiti od slobodnih radikala. Bogat je beta-karotenom (sadrži sedam puta više nego brokula), luteinom i zeaksantinom (10 puta veća količina od brokule).

No, problem je što mnogi ljudi smatraju da nije baš najprimamljivijeg okusa pa ga zaobilaze širokom luku.

Kad bi svoje čitatelje uvjerio da je kelj baš ono što čovjeku treba, portal “Dobra hrana” je ponudio tri načina na koja ga svatko može uključiti u svoju prehranu:

1. Čips od kelja – nije baš pravi obrok i obično mu se svašta dodaje, ali dobar je način da priviknete svoje nepce na prehrambenog kralja kelja.

2. Dodajte kelj u svoj smoothie ili u juhu. Operite nekoliko listova i nasjeckajte ih pa ih ubacite u blender zajedno s ostalim sastojcima koje stavljate u smoothie ili ih tako nasjeckane dodajte u bilo koju juhu koju pripremate i volite.

3. Sotirani kelj. Operite cijelu glavicu kelja i malo ga posušite. Narežite ga na komade veličine 5 cm. U loncu ugrijte malo maslinova ulja, a zatim ubacite kelj. Na početku će vam se možda činiti da je kelja previše, ali od topline će uvenuti i smanjiti volumen. Nakon nekoliko minuta izvadite kelj iz lonca, posolite i poslužite toplo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)