KAKO IZABRATI NAJBOLJI PARADAJZ: Uz ovih pet savjeta lako ćete prepoznati svježe plodove iz domaćeg uzgoja

rajcica-paradajz

Paradajz je odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrže i znatne količine elemenata B kompleksa. Redovna konzumacija ovoga voća opskrbit će vas i kalijem, natrijem, magnezijem i željezom. Pitanje koje se nameće: znate li prepoznati svježe i domaće uzgojene plodove?

[AdsWithin]Većina voća za masovnu proizvodnju bere se nezrela kako bi mogla izdržati prijevoz i distribuciju po udaljnenim mjestima, a potom se kemijski tretira da se ubrzaju ti prirodni procesi po dolasku u trgovinu. Uključite sva osjetila i naučite prepoznati kvalitetne plodove.

1. Neoštećena crvena koža ploda

Ima li paradajz duboko crvenu boju kože bez vidljivih ogrebotina i napuklina, vjerojatno je riječ o svježem plodu. Svijetla boja kože upućuje na nedozreli plod, koji ima pretvrdu strukutru i nedefiniran okus. Čuvajte se i rajčica s tamnim dijelovima, jer je ovdje riječ o plodu koji je počeo truliti.

2. Pomirišite ih

Još bolji indikator od izgleda rajčice je njen miris. Duboko udahnite i pomirišite njenu stabljiku. Osjećate li jaku aromu paradajza, zemlje i vrta, pogodili ste jackpot. Nedostatak mirisa, pak, upućuje i na manjak okusa u plodu, pa takav paradajz možete kupiti samo za ukras.

3. Stisnite ih

Zreli i kvalitetan paradajz se najbolje prepoznaje po opipu: on je dovoljno čvrst da ga možete stisnuti bez uništavanja ploda, a opet nije pretvrda za rezanje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je riječ o paradajzu koja će se vrlo skoro pokvariti.

4. Kupite samo ono što možete dodirnuti

Izbjegavajte kupnju paradajza u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete pogledati, pomirisati i stisnuti. Ne preporučuje se ni kupnja na štandovima gdje vam nije dozvoljeno provjeriti kvalitetu ploda vlastitim osjetilima.

5. Pravilno ih pohranite

Želite li ukusan plod, potražite na deklaraciji frazu: dozrela na stabljici, ili kupite paradajz od pouzdanih domaćih uzgajivača. Paradajz će imati bolji okus ako ih držite na sobnoj temperaturi, a u hladnjak ih stavite samo ako ih planirate termički obraditi.

Izvor: Zadovoljna.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)