KORAK PO KORAK: Kako da vrlo brzo odledite automobil kojeg je na parkingu prekrio snijeg i led!

zima-automobil-690

Osam sati ujutru, dok se probijate kroz zavijano dvorište, shvatate da auto više ni ne možete da prepoznate, jer ga je snijeg potpuno prekrio. Minus, zaledila se i brava. Ne paničite, uz pomoć ovih uputstava za 10-tak minuta možete osposobiti auto za vožnju…

[AdsWithin]1. Brava

Ukoliko se brava zaledila, ključ polako zagrijavajte upaljačem i nekoliko puta ga gurnite u bravu kako bi otopio led. Nakon minut-dva minuta bi trebalo da se dovoljno odledi da možete da je otključate. Da biste spriječili ovaj problem kupite tečnost WD 40 koju uveče trebate naprskati u sve bravice. Ne zaboravite na one od prtljažnika i rezervoara. Glicerin izbjegavajte da stavljate u bravu, ali ga slobodno namažite na kedere vrata kako ne bi zaledila.

2. Vrata

Ukoliko su se vrata zaledila pa ne možete da ih otvorite, probajte da zaštitite ruke krpom i polako lupkajte po ivicama vrata kako bi led popucao. Ukoliko nije veliki minus, napunite flašu toplom (nikako vrućom) vodom i polako polijte bravu i vrata.

3. Start motora

Kada uđete u automobil, startujte motor, zatim uključite ventilaciju na najjače i usmjerite je prema prozorima. Za to vrijeme izađite napolje i dobro očistite cijeli automobil od snijega i leda. Bilo bi zgodno da uvijek pri ruci imate metlicu i grebalicu kako bi lakše bio obavljen ovaj dio posla. Svakako bi na vrijeme trebali nabavite sprej za odleđivanje koji za samo nekoliko sekundi otapa led sa stakala. Ova zgodna zimska pomagala mogu se kupiti na svakoj bolje opremljenoj benzinskoj pumpi i u prodavnicama auto-opreme. Ne zaboravite na zimsku tečnost za vjetrobransko staklo

4. Snijeg na krovu i haubi

Vrlo je bitno da dobro očistite snijeg sa krova i haube jer se može dogoditi da preostali snijeg u toku vožnje dospe na vjetrobransko staklo i ugrozi vam vidljivost. Takođe, pri kočenju nagomilani snijeg sa krova može skliznuti i potpuno prekriti vjetrobransko staklo. Ovo može biti vrlo opasno.

5. Akumulator

Pri startovanju, motor bi trebalo da startuje odmah, ukoliko vergla, vjerovatno postoji problem sa akumulatorom. Naime, akumulator je dio vozila koji je najosjetljiviji na niske temperature. Ako imate problem pri jutarnjem startu, vrijeme je za provjeru, dopunu ili eventualno zamjenu ovog dijela. Kada se akumulator isprazni imate dvije opcije: jedna je da zamolite nekog da vam pogura automobil, mada je u to u zimskim uslovima priličan problem jer je napolju klizavo. Ipak, ako riješite da startujete motor na “gurku” mjenjač prebacite u drugu ili treću brzinu. Druga opcija je startovanje motora pomoću kablova, što nikako ne bi trebalo da se radi suviše često jer šteti akumulatoru.

6. Parking

Kada ste startovali motor, sljedeći problem na koji možete da naiđete je zavijani parking. Potrudite se da dobro očistite prostor oko točkova. Ukoliko počnu da «šlajfuju», krenite iz druge brzine, a ako ste parkirani tako da morate da izlazite hodom unazad, pokušajte da lagano zaljuljajte automobil (princip klackalice) pomoću kvačila i gasa i tako izađete iz nanosa. Takođe, možete pod točkove koji «šlajfuju» postaviti patosnice i tako pokušati da izađete iz dubokog snijega. Ne zaboravite da prilagodite brzinu, koristite zimsku opremu i da održavate duplo veće rastojanje od vozila ispred nego obično kako biste mogli da zakočite na vrijeme.

Izvor: blic.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)