NE ZANEMARUJTE OVU BILJKU: Prva linija obrane od plućnih i bubrežnih bolesti!

Preslica

Preslicu se često može pronaći po livadama, osobito na onima močvarnoga ili pjeskovitoga tla, kao i uz rub željezničke pruge.

“Ne možemo dovoljno naglasiti koliko ta poznata ljekovita biljka odlično i svestrano djeluje”, opisuje se u narodnoj medicini biljka preslica, papratnjača koju zovu i konjskim repom, a koja je neizbježna pojava na mnogim livadama vlažnog, pjeskovitog tla, piše portal Dnevno.hr.

Bogata je kremičkom kiselinom koja sadrži kalcij i silicij zbog kojih se nerijetko koristi i kod problema povezanih s kostima i hrskavicom. Čaj od preslice nezaobilazna je pomoć kod osoba koje su imale prijelom kostiju, istegnuće ligamenta ili jednostavno imaju slabe kosti. Osim što pomaže u zarašćivanju, potiče i rast kose, noktiju, kože i mišićnoga tkiva.

Naiđete li na preslicu u prirodi, kako biste iskoristili njezina ljekovita svojstva, skupljajte cijelu biljku.

Preslica se smatra jednim od najboljih sredstava za liječenje bolesti pluća, čak i težih slučajeva. Sjajna je i za slabokrvne osobe jer potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Čaj od preslice koristi i za jačanje imuniteta. Nezamjenjiva je i kod liječenja čireva na želucu, hemeroida te u liječenju bolesti mokraćnih puteva i bubrega, kožnih bolesti, uklanjanju celulita…

Priprema čaja

Preslicu osušite pa usitnite i namočite tri do četiri sata. Kuhajte je 10 do 15 minuta pa poklopite da odstoji sat vremena prije nego što ocijedite. Pijte dvije do tri šalice čaja dnevno. Nakon dva do tri tjedna redovite uporabe ovoga čaja napravite pauzu ili se posavjetujte s liječnikom.

Priprema soka

Od mljevene preslice cijeđenjem istisnite sok. Pijte ga tri puta dnevno po jednu do dvije jušne žlice čistog soka ili u čaši razrijedite vodom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)