Hrvatski trgovci nove aute izvoze u zemlje EU i prodaju ih kao polovne

automobili_novi
U Hrvatskoj je sve prisutnija praksa koju neki nazivaju “jednodnevnim registracijama” vozila, po kojoj se automobili kupljeni i registrovani u Hrvatskoj po nižim cijenama u kratkom roku prodaju na tržištima EU s višim cijenama.

Prema pisanju Tportala, sve autoindustrije utvrđuju cijenu automobila za svako pojedačno tržište s obzirom na standard u konkretnoj zemlji. Kako je Hrvatska među najsiromašnijim zemljama EU, cijene automobila su među najnižim, čak do 30% niže nego, recimo, u Skandinaviji.

Mnogi dileri su takvu situaciju iskoristili i prodaju bazirali na tome da se nov automobil, kupljen i registriran u Hrvatskoj, odmah proda kao korišten poznatom kupcu u nekoj od zemalja u kojoj su cijene znatno više.

Agan Begić, iz agencije Promocija Plus, navodi da automobilske trgovačke kuće dio novih vozila uvezenih i kupljenih od proizvođača registriraju u Hrvatskoj, a zatim ih uglavnom roku od 90 dana izvoze, odnosno “iznose” u druge zemlje EU i prodaju poznatim kupcima.

Ta je operacija potpuno zakonita, a dileri zarađuju na razlici u cijeni za hrvatsko tržište i cijena u zemljama u koje ‘iznose’ vozilo, gde realizuju “damping” prodaju.

Pored toga, pripada im i povratak dijela carine i PDV-a, kaže Begić.

Prema njegovim riječima, takva poslovna praksa u Hrvatskoj još nije toliko raširena, za razliku od Slovenije, gdje je, kako tvrdi, dostigla 30% ukupne prodaje.

Begić kaže da je veoma slična situacija i sa automobilima rent-a-car agencija, koji nakon ljetne sezone odlaze na strana tržišta.

U 2014. godini, u Hrvatskoj je prodano 33.962 putničkih automobila, što je 22,1% ili 6.160 automobila više nego 2013. godine.

Prodaja u prvom mjesecu ove godine dostigla je 2.424 novih vozila, što predstavlja rast od 16,5%, ili za 344 vozila više nego u istom mjesecu prošle godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)