PRIČA O “HITLEROVOM” MERCEDESU: Evo kako je iz Njemačke, preko Zenice, gdje je vozio direktora, stigao u Zadar

mercedes-170-1Stari, ali potpuno obnovljeni Mercedes-Benz 170, pravi je miljenik zadarskih ulica. Iako je izrađen u Stuttgartu davne 1936. godine za potrebe Hitlerovog državnog aparata i vojske uoči Drugog svjetskog rata, sudbina mu nije bila takva.

[AdsWithin]Kupio ga je “glajnc novog” tada bogati Stipe Marković, direktor iz Zenice. Doveo ga je iz Njemačke u Zenicu i svakoga se dana vozio njim od kuće do posla, a imao je i službenog vozača koji ga je vozio i održavao.

Tako je bilo sve do iza rata, a onda je u nepoznatim okolnostima završio kod obitelji Franje Jurića, zaboravljen na njivi iza kuće, gdje je do pola točkova utonuo u blato. Trebalo je biti zaboravljen, da ga zenička zemlja “pojede”, ali opet sudbina nije htjela pa ga je pronašao i otkupio – Stipin unuk, danas 62-godišnji Zvonko Marković.

– I to za 16.000 maraka! Toliko je tražila vozačeva obitelj za Mercedes moje obitelji koji je bio u potpuno neupotrebljivom stanju, zapušten iza kuće. Izvadio sam novac i kupio ga. Kad sam to rekao ženi, ona mi je kazala: “Mislila sam da imam normalnog muža, a ne budalu! Pa ko bi dao tolike pare za olupinu?” Ali ja sam bio uporan da ga otkupim i obnovim. A sada znam zafrkavati ženu: je li, bio sam budala, a sad se voliš hvalisati po splitskoj rivi s njim! – kaže Zvonko dok ponosno pozira pored svog ljubimca kod zadarskog Pozdrava Suncu.

Možda bi mu Turistička zajednica trebala platiti da svakoga dana dođe i parkira kod poznate zadarske instalacije, jer prizor staroga ‘merđe’ na rivi privlači pažnju. Uostalom, Marković to i čini, ne prođe dan da se ne doveze do Pozdrava Suncu gdje se oko Mercedesa za trenutak okupe ljudi i razgledavaju, komentiraju… Elegentni starac u najboljim godinama je član oldtimer klubova u Bibinjama i Splitu. A tek mu je – 80 godina!

Troši 4,5 litre dizela na 100 kilometara, može potegnuti do 140 km/h, ali se najbolje ipak osjeća do stotke, ima 1.700 cm3 i “samo” 24 konjske snage, što mu je i sačuvalo originalni motor sve te silne godine. Zvonko ne može odvojiti pogled od njega. Iako ima Mercedesov servis u Bibinjama kod Zadra još od sedamdesetih godina i vlasnik je jednog novog merđe, ovoga staroga, kaže, ne bi dao za sve pare svijeta.

mercedes-170-3

Na pitanje koliko vrijedi ovo vozilo, Marković odgovara:

– Ma nema tih novaca! Jedan mi je Nijemac tražio da mu ga prodam. Tražiš mi da ti prodam ženu ili sina, to sam mu rekao. Ne interesira me prodaja. Ovakvi oldtajmeri inače – nemaju cijene. Ako novi Mercedes košta 20.000 eura, onda ovaj stoji najmanje 200.000 eura, pa nadalje. Ja sam njega obnavljao 16 godina. Svaki je njegov dio originalan. Za jednu sam felgu davao 700 maraka i 2.000 kilometara prešao po nju i nazad. Gume sam posebno naručivao, motor rastavio do u detalje. Dijan Pero iz Sukošana riješio mi je tapecirung prema skicama originala. Milan Sikirić farbao ga je 8 mjeseci, dio po dio. Skup je to sport. Ni sam ne znam koliko sam uložio u njegovu obnovu. Zapravo ne smijem reći, žena bi me “ubila”

Dvojica umirovljenika, Zvonko i njegov Mercedes, vrijeme provode prevozeći – mladence po Zadru, a jednom su čak učestvovali i u snimanju filma u Biogradu kad ih je angažirala ekipa njemačkih snimatelja.

mercedes-170-2Ovako je u jednom trenutku izgledao čuveni mercedes

– Jedan je par vidio moj Mercedes u servisu i pitali su me da li bi se mogli voziti na vjenčanju u njemu. I tako je počelo. Vozio sam mnoge mladence, vozio sam i igrače iz Bayerna u Novalji koji su ga rezervirali 7 mjeseci unaprijed. Moj vam je mercedes romantičan tip. Voli mladence i mladost, turiste, a naročito lijepe žene. Tada posebno zaprede njegov motor… – kaže Zvonko Mercedes Marković.

Jer njegov ‘merđo’ samo što još i – ne progovori! A imao bi šta pričati…

(Doznajemo.com/Zadarski.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)