SIROVO POVRĆE NIJE UVIJEK NAJBOLJE: Ovih pet namirnica zdravije je jesti kuhane!

povrce-660

Voće i povrće većinom je zdravije sirovo nego kuhano. No kod nekog povrća kuhanjem se razbija tvrda stanična struktura, što olakšava apsorpciju hranjivih tvari.
[AdsWithin]Naravno, morate ga kuhati na pravilan način – na umjereno jakoj vatri i ne predugo. Kuhani kelj zdraviji je od sirovog, no ako ga pržite u dubokom ulju, bolje se držati onog svježeg.

1. Špinat

Iz kuhanog špinata tijelo će lakše izvući sve hranjive tvari, poput kalcija, željeza, magnezija, luteina, te antioksidanse, poput beta-karotena. Količina kalcija se utrostručuje ako je špinat kuhan.

2. Kelj

Svježi kelj je teže probaviti od kuhanog. No, također je i manje hranjiv. Kod kuhanog se povećavaju razine vitamina A i K, kao i vlakana.

3. Gljive

Kuhane gljive nisu samo zdravije, nego i sigurnije. Postoje neke vrste gljiva koje se mogu jesti samo termički obrađene, a čak i one koje se mogu služiti sirove, poput šampinjona, tijelo teško probavlja. Gljive imaju vrlo tvrdu staničnu strukturu, pa kuhanje čini čuda po pitanju izvlačenja hranjivih tvari, lakše probavljivosti i ubijanja toksina koje mogu sadržavati.

4. Paradajz

Kuhanjem paradajza povećava se količina likopena. Sirovi paradajz, s druge strane, otpuštaju samo četiri posto tog antioksidansa, koji je povezan s nižim rizikom od srčanih bolesti i raka.

5. Mrkva

Možda nećete vidjeti u mraku, ali mrkva će vam svakako popraviti vid zahvaljujući visokim razinama beta-karotena, antioksidansa koji tijelo pretvara u vitamin A. Sirove mrkve i beta-karoten tijelo ponekad teško probavlja. No kuhanje razbija tvrdoću povrća i tako povećava njegovu hranjivu vrijednost.

(Doznajemo.com/Magazin.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)