SVE O LUBENICAMA: Kako iz hrpe lubenica izabrati najbolju? Kako je izrezati? Kako ohladiti?

lubenica-lubenica

Dolazi ljeto, a s njime će supermarkete i tržnice preplaviti lubenica. Ona je poput dara. Nikada ne znate što ćete dobiti ispod zelene kore. Ipak, ako slijedite ove upute, uvijek ćete nabasati na onu pravu, zrelu i sočnu.
[AdsWithin]Najpre tražite lubenicu sa što tamnijom korom, glatkom, ali ne i previše sjajnom. Obratite pažnju i na peteljku, koja ne smije biti suha. Kada kucnete po kori, zvuk koji dopre do vas ne smijE podsjećati na odjek šupljeg predmeta.

Ukoliko čujete puckanje kada je pritisnete i prinesete ušima, bićete sigurni da je zrela.

Podignite lubenicu. Ako je zrela, trebala bi biti teška za svoju veličinu. Čak 92 posto lubenice čini voda. Nezrela lubenica lagana je za svoju veličinu jer nije pokupila dovoljno vode.

Potražite stranu lubenice koja je ležala na zemlji. Svaka lubenica ima to mjesto i trebalo bi biti kremasto žute boje. Spoj je to boje banane i limuna, a ako je površina bijele ili svijetlo zelene boje, to znači da u ruci držite nezrelu lubenicu. A uz to, pokazatelj je da je lubenica prerano ubrana, odnosno da nije dovoljno dugo ostala na suncu.

Kako je izrezati?

Najpre joj odsjecite poklopac, tj. gornji dio gdje je peteljka. Potom je prepolovite, pa svaku polovinu još na pola i dobiT ćete četiri komada koje ćete dalje lakše rezati na još manje ili tanje komade.

Svaku krišku stavite na tanjUr, pa nek se gosti dalje sami zabavljaju. Ili, ukoliko imate više vremena, odrežite koru, pa lijepe sočne crvene dijelove nasjeckajte na kockice i servirajte u zdjelice.

Kako je ohladiti?

Ako ste nestrpljivi i ne možete sačekati da se lubenica dovoljno ohladi, najbolje je da je IZREŽETE na kriške i da svaku uvijete u alu-foliju. Tako upakiranu nakratko je stavite u zamrzivač. Isto ćete postići i ukoliko lubenicu potpuno očistite, nasjeckate na kockice, stavite u plastičnu posudu s poklopcem, lijepo zatvorite i ubacite u zamrzivač na sat vremena.

Lubenicu čuvajte u hladnjaku cijelu ili narezanu na komade najviše tjedan dana. Izrezanu lubenicu omotajte plastičnom folijom da spriječite njeno isušivanje i upijanje mirisa druge hrane.

lubenica_vocna_salata

Najljepša voćna salata

Prerežite lubenicu na tri četvrtine visine tako da koru i meso duboko zarežete nožem. Napravite cikcak rez oko cijele lubenice na naznačenoj visini da dobijete dva dijela – kup i poklopac.

Žlicom za sladoled iz mesa poklopca vadite kuglice ili jednostavno taj dio isjecite na kockice. Izdubite i malo sredine iz donjeg dijela lubenice. Sok koji je iscurio ostavite u lubenici.

Na kockice nasjeckajte dvije breskve, običnu dinju i ananas dinju. Očistite zrna crnog i bijelog grožđa. Lubenicu napunite pripremljenim voćem, vratite joj poklopac i stavite u hladnjak na dva sata.

Zatim je otklopite i stavite pred goste.

Izvor: Blic.zena.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)