U AMERIKU PREKO KINE: Volvo planira vozila proizvedena u Kini prodavati u SAD

volvo-kinaAutomobilska grupa Volvo planira u ovoj godini izvoziti u Sjedinjene Američke Države vozila proizvedena u Kini, a razmatra i mogućnost izgradnje tvornice automobila u SAD, doznaje se iz izvora upoznatih s planovima ove kompanije u kineskom vlasništvu.

[AdsWithin]Oba su koraka važna za automobilsku industriju i vlasnika Volva, kinesku grupu Zhejiang Geely Holding Group. Do sada se autoproizvođači nisu odlučivali da vozila proizvedena u Kini u većoj mjeri izvoze na američko tržište, a nastojanja kineskih proizvođača da izvoze automobile u SAD su propala.

Volvo namjerava u SAD izvoziti srednje velike modele automobila sedan, a mogao bi izvoziti i veliki “strateški, vodeći” model sedana temeljen na novorazvijenoj tehnologiji, kazali su iz Zhejiang Geelyja.

Takvi potezi usmjereni su na na oživljavanje prodaje Volva na američkom tržištu, koja je lani pala za 8 posto u odnosu na 56.371 vozilo prodano u 2013. godini. Američko tržište je dugo vremena bilo najveće tržište Volva, a lani je to postalo kinesko tržište. U Kini je u 2014. prodaja Volva porasla za 33 posto, na ukupno oko 81.000 vozila.

Novi potezi su dio Geelyjeve promjene strategije za Volvo, brenda koji nastoji povećati godišnji nivo prodaje na pola miliona vozila. Zahvaljujući usredotočenosti na Kinu, gdje je proširio svoju mrežu distribucije i portfelj proizvoda, prodaja Volva raste. Na globalnom nivou u prošloj godini Volvo je prodao ukupno 465.866 vozila, što je 9 posto više u odnosu na 2013. godinu.

Geelyjeva kupovina Volva od američke kompanije Ford Motor prije pet godina iznenadila je mnoge u automobilskoj industriji, koji su sumnjali da relativno nova kompanija može preokrenuti loše poslovne trendove poznatog švedskog automobilskog brenda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)