NAIZGLED JE LAKO, ALI… Kako pravilno skuhati tjesteninu?

TJESTENINA

Tjestenina se vrlo jednostavno kuha. Kao prvo, potreban vam je lonac odgovarajuće veličine. Ako je lonac suviše mali, tjestenina će se slijepiti i zalijepiti za dno.

[AdsWithin]Ako kuhate tjesteninu u slanoj vodi, nemojte dodavati so dok voda ne proključa, jer neslana voda mnogo brže dolazi do tačke ključanja. U poklopljenom loncu voda će takođe brže proključati.

Kada voda proključa, dodajte tjesteninu i promešajte je nekoliko puta. Poklopite lonac i pustite je da ponovo dođe do tačke ključanja. Čim ponovo proključa sklonite poklopac, jer će inače voda pokipjeti.

Tjesteninu kuhajte dok ne bude ‘al dente’, što je talijanski izraz za ‘zube’. To znači da tjestenina treba smekšati, ali da i dalje bude dovoljno čvrsta.

Kada je tjestenina kuhana stavite je u veliku metalnu cjediljku da se ocijedi. Nema potrebe da je prelijete hladnom vodom, osim ako je planirate koristiti za salatu od tjestenine. Nemojte je suviše ocijediti jer će postati ljepljiva.

Tjesteninu treba poslužiti čim je kuhana – ako je ostavite da stoji formirat će čvrstu masu. Ako pravite salatu i morate ohladiti tjesteninu, ubacite i malo maslinovog ulja da bi ostala razdvojena. Najbolje bi bilo pripremiti sos pre nego što je tjestenina kuhana.

Vrijeme kuhanja zavisi od proizvođača. Stoga obavezno pročitajte uputstva proizvođača na pakovanju. Svježa tjestenina se kuha kraće i ne smije se prekuhati, jer će se inače raspasti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)