NE BACAJTE MOBITELE: Evo kako se može spasiti svijet pomoću starog pametnog telefona

mobitel-smartphone

Imate pametan telefon koji vam ne treba ili ga malo koristite? Želite doprinijeti znanosti? Ako je odgovor potvrdan na oba pitanja, onda vam preporučamo aplikaciju Boinc.

[AdsWithin]Nakon što preuzmete i instalirate Boinc, vaš telefon će ustvari postati dio jednog ogromnog super-računala. U memoriju telefona bit će pohranjen mali paket znanstvenih podataka, baš kao što ga imaju i milijuni drugih korisnika širom svijeta.

A ti za opstanak čovječanstva bitni podaci obrađivat će se na telefonu u cilju bržeg razvoja znanosti i istraživanja o različitim globalnim utjecajima čovjeka na njegovo okruženje i obrnuto. I ne samo to, na vašem telefonu će se obrađivati i različiti drugi podaci, izračunavati zadaci, rješavati mnogi problemi i pitanja koja se tiču svih nas, a mi za njih i ne znamo.

Zašto Boinc? Kada se znanstveni problemi ili istraživanja podijele na milijune paketa podataka i pohranjuju na udaljenim mjestima, na različitim uređajima kao što su mobitel ili tablet, a uz kontrolu sa jednog servera, dobija se brži i lakši sustav koji je održiviji i lakši za financiranje, uz uštedu energije i resursa, piše mondo.rs.

BOINC besplatna aplikacija koristi pristup znanstvenim projektima koji participiraju u okviru Yoyo@Home, World Community Grid, PrimeGrid, Enigma@Home, OProject@Home, theSkyNet POGS, Asteroids@Home i Einstein@Home.

Aplikacija je prilično pametno napravljena, radi samo kada je telefon priključen na punjač, kako ne bi trošila bateriju, a podaci se šalju isključivo preko Wi-Fi mreže, kako ne bi došlo do bilo kakvih troškova na računu korisnika.

Naravno, ako želite znanost nositi i na telefonu kojeg svakodnevno koristite – samo naprijed!
Ako vam se ne sviđa ovaj način uporabe starog telefona, možda vam se svidi neki od prijedloga ekipe s Cneta.

Izvor: Tehnoklik.net.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)