RUSKA LIMUZINA ZA PUTINA: Predstavljena u strogoj tajnosti, proizvodnja treba početi 2017.

limuzina-za-putina-3

U Moskvi je, u strogoj tajnosti, novinarima predstavljen “Kortež” – prototip luksuzne limuzine namijenjene ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

[AdsWithin]Kako piše portal Vesti.ru, novinari su imali priliku vidjeti preliminarnu verziju, koju čeka još puno promjena. No, očekuje se da će se na toj osnovi proizvoditi predsjednička limuzina, ali i luksuzni automobili za tržište.

Organizatori promocije pobrinuli su se da što manje tehničkih i dizajnerskih detalja dospije u javnost pa su novinari zamoljeni da na ulazu ostave mobilne telefone i sve druge elektronske uređaje.

“Ideje su temeljene uglavnom na automobilima iz doba Brežnjeva te od stranih brendova u tom segmentu – Rolls-Roycea, Mercedesa, Audija…”, rekao je Maksim Nagajcev, izvršni direktor kompanije FSUE .

Projekt “Kortež” pokrenut je na Putinov zahtjev 2012. godine, ali je odlučeno da ne bude ograničen isključivo na proizvodnju predsjedničke limuzine. Na istoj platformi se planira izraditi cijelu liniju luksuznih vozila. Od 2017. će, kako je planirano, početi proizvodnja džipova, zatim limuzina i minikombija.

limuzina-za-putina-1

Jedna od ranijih ideja limuzine za Putina koja je nastala u tvornici ZIL

Ranije je svoju viziju limuzine za Putina predstavilo više kompanije, među ostalim i ZIL, poduzeće koje je tradicionalno proizvodilo limuzine za sovjetske funkcionere.

Zatim se tvrdilo da će limuzinu za Putina izrađivati ruska kompanija Marussia Motors, koja već ima iskustva u izradi maloserijskih luksuznih automobila, ali su planovi u međuvremenu promijenjeni. Ipak, Marussia Motors je na neki način ipak povezana s ovim projektom – njihovi najbolji inženjeri nedavno su prešli u kompaniju FSUE kako bi radili na luksuznoj limuzini “Kortež”.

limuzina-za-putina-2

Izvor: Doznajemo.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)