SVE VIŠE PACIJENATA S ALERGIJOM NA SUNCE: Doznajte simpotome i kako ih spriječiti

suncanje-2Crvenilo, osip, otok i svrab kože karakteristični su za alergiju na sunce, sa kojom se sve više pacijenata javlja u zdravstvene ustanove u RS.

Ukoliko zahvati veću površinu kože, pojašnjavaju medicinski stručnjaci, ova alergija može dovesti do povišene temperature i dehidratacije, te tako ometati i narušiti rad pojedinih organa, naročito bubrega, pišu Nezavisne novine.

“Sa toplim i sunčanim vremenom povećan je i broj pacijenata sa alergijskim reakcijama, koje mogu biti praćene blagim crvenilom, otokom i svrbežom kože, do jačih, većih i opsežnijih osipa koji izgledaju poput koprivnjače i podsjećaju na druge alergijske reakcije, a anamnestički imamo podatak izloženosti suncu”, kazala je Vedrana Antonić-Kovljenović, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka.

Navodi da ovu alergiju uglavnom imaju osobe koje su sklone alergijskim reakcijama, a koje su bile prekomjerno izložene suncu. U banjalučki Dom zdravlja se obično javljaju djeca koja su dugo bila na suncu, na izletima, kao i radnici koji rade na otvorenom.

“Pored adekvatne odjeće i pravilne hidratacije, preporučuje se korištenje krema sa odgovarajućim zaštitnim faktorom za dijelove tijela koji su najviše izloženi suncu”, pojasnila je Antonić-Kovljenovićeva.

Duško Milovanović, načelnik Doma zdravlja Bijeljina, rekao  je za “Nezavisne” da se u ovu zdravstvenu ustanovu uglavnom javlja mlađa populacija, a rjeđe starije osobe, mada ima i takvih pojedinačnih slučajeva.

“Pored poznatih simptoma, rijetko se razvija generalizovana promjena alergija u smislu gušenja, otežanog disanja i pada tenzije. U principu, ova alergija ne može biti opasna jer se, uglavnom, manifestuje na vidnim površinama koje su izložene suncu, a pacijenti se odmah, po pojavi prvih simptoma, javljaju, pa se, samim tim, vrlo uspješno rješava problem određenim lijekovima protiv alergije”, istakao je Milovanović.

Prema njegovim riječima, ukoliko pacijent posumnja da ima ovu alergiju, neophodno je da se odmah javi u najbližu zdravstvenu ustanovu, te da ispoštuje propisanu  terapiju, kao i da se ne izlaže  suncu dok se  tegobe ne smire.

Da je povećan broj pacijenata sa dermatološkim problemima izazvanim boravkom na suncu potvrdio je i Darko Lečić, ljekar višegradskog Doma zdravlja, koji nam je kazao da ova alergija može biti opasna, ali kod njih nije bilo pacijenata koji su bili životno ugroženi.

“Iako može doći do otežanog disanja i drugih komplikacija, naši pacijenti su uglavnom imali ospice i svrab po koži. U suštini, alergiji na sunce su najviše skloni svjetliji ljudi, koji imaju predispozicije za negativne efekte UV zračenja”, kazao je  Lečić.

Vasko Kovač, ljekar Hitne pomoći u Trebinju, pojasnio je da se nerijetko ova alergija miješa sa opekotinama izazvanim suncem.

Prema njegovim riječima, opekotine i otok mogu se podvesti laički pod alergiju na sunce.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)