CRNI, ČAROBNI NAPITAK: Doznajte zašto trebate prestati piti kavu i kako se riješiti ovisnosti!

Foto: Pixabay

Osjećate se umorno, bolesno, hormonalno neuravnoteženo, neishranjeno, iscrpljeno, depresivno ili otrovano? Možda je za sve kriva kava!

Liječnici sugeriraju da pokušate resetirati svoje tijelo eliminirajući taj napitak iz organizma kako bi energiju crpili iz prirodnih akumulatora tijela, a ne vrućeg crnog napitka o kojem ste ovisni, objavio je tportal.

Kava, taj čarobni vrući napitak, u posljednje je vrijeme postao vruća tema u zdravstvenim krugovima. Iako postoje mnoge studije koje ističu ulogu kave u sprečavanju brojnih bolesti, od Parkinsonove do raka dojke, jedna od najvažnijih karakteristika kave je njezino djelovanje na metabolizam šećera u krvi.

U novoj knjizi ‘The Blood Sugar Solution’ američki liječnik dr. Mark Hyman, ističe kako su inzulinska rezistencija i upale u središtu suvremenih kroničnih bolesti. Za Huffington Post piše kako je jedna od najvažnijih zdravstvenih navika koju bismo trebali usvojiti upravljanje razinom šećera u krvi smanjujući aktivne supstance koje ga bacaju iz ravnoteže. Jeste li znali da je kava jedan od tih aktivatora?

Kava je nevjerojatno moćna kolekcija biološki aktivnih spojeva”, kaže dr. Walter C. Willet sa Škole za javno zdravstvo na Harvardu te napominje da kava ima dalekosežne učinke na tijelo te se treba tretirati kao moćna droga.

Kofein, možda najcjenjeniji spoj u kavi, čini jedva jedan do dva posto sadržaja zrna kave. Klorogene kiseline, kafeoil, polifenoli, fitoestrogeni, diterpeni su tek sada pod povećalom znanstvenika koji počinju istraživati njihove učinke na ljudsko zdravlje i metabolizam glukoze. Istraživanja su pokazala da je kod osoba s dijabetesom tipa 2 unos kave u korelaciji s povećanim lučenjem inzulina i povećanim šećerom u krvi nakon obroka. Daljnja su istraživanja utvrdila da kofein u kavi može biti odgovoran za izlučivanje većih količina inzulina iz gušterače.

S obzirom na to da alarmantan broj ljudi koji boluje od dijabetesa, javila se zabrinutost da je naša navika ispijanja možda samo štetna ovisnost koja treba biti izbačena iz prehrane. Dok ovo čitate velika je vjerojatnost da se vi ili netko do koga vam je stalo osjećate bolesno, hormonalno neuravnoteženo, iscrpljeno, umorno, depresivno ili otrovano. Kava, sasvim sigurno, nije dio tretmana koji će vam pomoći da se osjećate bolje. Evo, zašto.

Deset razloga zašto ne biste trebali piti kavu:

1. Kofein u kavi povećava katekoalamine, hormone stresa. Reakcija na stres izaziva povećanje kortizola i inzulina, a inzulin generira upalne procese od čega se osjećate bolesno.

2. Navikavanje na kofein smanjuje osjetljivost na inzulin otežavajući stanicama da na pravi način odgovore na šećer u krvi. Visoka razina šećera u krvi dovodi do oštećenja arterija i povećanog rizika od smrti vezanih uz kardiovaskularne bolesti.

3. Korisne klorogene kiseline mogu odgoditi apsorpciju glukoze u crijevima što dovodi do povećanja razine homocisteina – indikatora povećanog rizik od kardiovaskularnih bolesti.

4. Nefiltrirana kava ima najvišu razinu stvarnih antioksidanasa, ali njome najviše u svoj sustav unosite ditrepene koji su povezani s višim razinama triglicerida.

5. Kiselost kave je povezana s iritacijom probave i neravnotežom flore u crijevima.

6. Ovisnost je često problem kod kavopija, jer se teško oslanjamo na prirodne izvore energije u organizmu. Ako pitate bilo koju osobu koja redovito konzumira kavu kako se osjeća kad ne popije taj napitak čut ćete priču koja zapravo zvuči kao ispovijest narkomana.

7. Biznis s kavom nadahnuo je stvaranje kulture ovisne o slatkom, moćnom okusu koji je postao više od običnog napitka. Međutim, ta jutarnja kava zapravo je simbole hrane kojoj nedostaju hranjive tvari.

8. Organska kiselina 5-HIA i dio neurotransmitera serotonina (kemijski spoj sreće) u povišenim je razinama uočen u mokraći redovitih konzumenata kave, što znači da oni riskiraju da se u mozgu sintetizira niža razina serotonina koji je potreban za normalan san, rad crijeva, raspoloženje i razinu energije. To je začarani krug, jer kofein može poremetiti san i potaknuti tjeskobu i depresiju. Poznato vam je: što više pijete kavu, češće ste umorni.

9. Kod kavopija je primijećeno da kroz mokraću pojačano izlučuju važne minerala kao što su kalcij, magnezij i kalij. Neravnoteža elektrolita može dovesti do ozbiljnih sistemskih komplikacija.

10. Sastojci u kavi mogu ometati normalan metabolizam lijekova i normalan proces detoksikacije u jetri. Treba paziti na unos kave ako ste na terapiji lijekovima za štitnjaču te tricikličnim antidepresivima koji se sporije apsorbiraju čineći simptome gorima za pacijenta.

Kako prekinuti ovisnost? Pametno je pokušati odmoriti se od unosa kave i provjeriti kako vam organizam funkcionira na alternativnom gorivu. Pažljivo i polako izbacite kofein iz svog sustava i osjećat ćete da imate puno više energije.

Kako se uspješno riješiti kave

Osobe koje konzumiraju najviše kofeina, alkohola i šećera, dakle oni s najvećim toksičnim teretom, imat će najviše poteškoća na početku. Simptomi povlačenja obično nestaju nakon tri ili četiri dana, pa krenite sa smanjenjem unosa kofeina i kave.

1. Pijte najmanje šest do osam čaša filtrirane vode dnevno. Umjesto kave ujutro, popijte čašu mlake vode u koju ste iscijedili polovicu limuna. Najbolja vode za piće je ona koje je prošla kroz proces filtriranja. Izbjegavajte vodu u plastičnim bocama, koja sadrži ftalate. Mineralna voda ili negazirana voda u staklenim bocama je također prihvatljiva.
2. Da biste spriječili glavobolje, provjerite jesu li vam crijeva čista. Ako patite  od zatvora, jedite hranu koja otvara.
3. Ako ste umorni, pobrinite se da pronađete vremena za spavanje. Relaksirajte se.
4. Uzmite 1.000 miligrama vitamina C za doručak i večeru.
5. Potrudite se vježbati svaki dan kako biste se borili protiv umora. Čak je i jednostavno hodanje korisno, stoga hodajte barem 30 minuta dnevno.
6. Ako ste razdražljivi ili imate problema sa spavanjem, uzmite kombinaciju kalcij citrata od 500 miligrama i magnezij citrata od 250 miligrama prije spavanja.
7. Popijte jednu do tri šalice zelenog čaja, jer mala količina kofeina neće štetiti, a antioksidansi će pomoći.
8. Nađite vremena za saunu ili vruće kupke.  Kad ste pod stresom pritisnite tipku ‘pauza’. Odvikavanje može biti stresno, no meditacija i druge aktivnosti relaksacije pomažu da se napetost ublaži, te istodobno ojača imunološki sustav.
9. Vodite dnevnik i pratite vaše simptome. Obratite pozornost na razliku u kvaliteti energije koju dobivate kad ne pijete kavu.
10. Razmislite o potpunom izbacivanju rafiniranih šećera, brašna, kofeina, alkohola, mliječnih proizvoda, glutena i svih drugih supstanci koje stvaraju ovisnost. Resetirajte svoje tijelo eliminirajući alergene koji uzrokuju upale i umor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)