AKO SE JOŠ DVOUMITE: Doznajte koje su najbolje godine za rađanje prvog djeteta

Ako ste u dvadesetima ili tridesetima i pitate se koje su najbolje godine za roditi djecu, znanstvenici imaju nekoliko odgovora.

Odgovor znanstvenika, temeljen na raznim istraživanjima, ovisi o tome što vi sami smatrate pod ‘najboljim’. Što se tiče biologije, najbolje su kasne tinejdžerske i rane dvadesete godine, smatra John Mirowsky, sociolog sa sveučilišta u Texsasu koji je proveo istraživanje na gotovo 2.000 majki. ‘Tada su jajne stanice svježe te su reproduktivan i ostali tjelesni sustavi na svom mladenačkom vrhuncu’, objasnio je Mirowsky. U dvadesetima je najmanje vjerojatno da će žene razviti kronične zdravstvene probleme, tada je najmanja stopa spontanih pobačaja, izvanmaternične trudnoće, mrtvorođene djece i neplodnosti, piše Huffington Post.

Međutim, biološki najbolja dob nije nužno i društveno najbolja dob. Mnogi se u ranim dvadesetima i tinejdžerskim godinama osjećaju premladima za tu odgovornost. ‘Ljudi reproduktivno sazrijevaju jedno desetljeće prije nego Amerikanci sazrijevaju društveno’, rekao je Mirowsky.

Najbolja dob za roditi dijete mogla bi biti i dob u kojoj imate najveću šansu roditi zdravo dijete. Jedna kalifornijska studija zaključuje da je najbolja dob (kada su najmanje razine da se rodi dijete s nekim poremećajem) za prvi porod, 26 godina.

Najbolja dob za roditi što se tiče dugoročnog zdravlja majke je 31 godina. Pokazalo je to istraživanje provedeno na ženama u dobi 45 do 95 godina. U prosjeku su žene najmanje postporodiljne psihičke poremećaje imale ako su prvo dijete rodile s 29 godina. Najbolje općenito zdravlje bilo je kod žena koje su prvo dijete rodile sa 30 godina. Dugoročno fizičko dobro zdravlje imale su one koje su rodile s 31 godinom.

Ako najbolju dob definirate u okvirima najdužeg očekivanog životnog vijeka za majku, onda je to 34 godine. Mirowski je razgovarao sa 1.890 majki, pitao ih za njihovo trenutačno zdravstveno stanje, uključujući kronične bolesti, probleme s kretanjem te još nekih drugih problema. Nakon toga je provjerio podatke o mortalitetu žena koje su imale slične životne uvijete kao i one s kojima je razgovarao, te napravio zaključak o najboljim godinama za roditi prvo dijete u okvirima dugoročnog zdravlja i mortaliteta za majke.

Za žene u dvadesetima koji razmišljaju o tome kako da usklade školovanje, rad na karijeri i obiteljski život, ponudio je savjet: one mogu očekivati optimalne zdravstvene ishode i ako odgode majčinstvo u svoje tridesete godine.

‘Žena koja prvi put rodi da 34 godine, vjerojatno će u zdravstvenim razmjerima biti 14 godina mlađa od one koja je rodila sa 18 godina’, rekao je Mirowsky. Ipak, ako žena želi imati više djece, trebala bi prvo dijete roditi i prije 34 godine, jer prema jednoj drugoj studiji, najbolje za zdravlje majke i djeteta jest da se posljednje dijete rodi prije 35 godine majke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)