SAVJETI ZA LJUBITELJE CVIJEĆA: Kako svoje omiljene biljke sačuvati preko zime?

cvijece-prozor-bp-700

Vaše nježno, omiljeno cvijeće može izdržati i niske temperature ako se držite određenih pravila.

Večernji list objavio je upute za prezimljavanje četiri veoma popularne vrste cvijeća:

Pelargonije mogu prezimiti u saksiji na hladnom mjestu. Ne treba ih zalijevati često. Tek kad zatopli treba ih prikratiti i obilnije zaliti. I ne zaboravite, u vrt ili balkon iznose se tek u svibnju. Tijekom zime biljci ne treba puno svjetla.

Oleanderi ne podnose hladna mjesta, ali ni prostoriju topliju od 10 stupnjeva celzijusa. Van ih iznosimo kad smo sigurni da više neće biti mraza. Zimi se oleander zalijeva tek toliko da mu se zemlja skroz ne osuši.

Fuksije nisu osjetljive. Možemo ih čak izvaditi iz zemlje i gusto smjestiti u sanduk napunjen tresetom ili pijeskom. Podnose hladnoću, ne treba im puno svjetlosti. U veljači se moraju presaditi, prikratiti im grančice, obilno poprskati i zalijevati i staviti na toplije i sunčanije mjesto.

Dalije treba izvaditi prije mraza, a kad se lukovica izvadi treba je okrenuti naopačke da se iscijedi eventualna voda i lukovica ocijedi. Zdrave lukovice treba zamotati u novinski papir i dobro ih je posipati ugljenom prašinom i spremiti u prostoriju gdje nema više od 3 stupnja celzijusa. Potkraj ožujka lukovice treba navlažiti da nabubre. Sade se početkom travnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)