VOĆE: Kako čuvati jabuke da dugo ostanu svježe?

Jabuke

Jesen je vrijeme berbe različitih plodova na okućnici i u prirodi. Da bi ih mogli čim duže koristiti, odnosno da bi čim duže ostali svježi i upotrebljivi, postoje određena pravila kojih se treba pridržavati i različiti postupci kojima plodove treba podvrgnuti.

Kada je riječ o jabukama koje kanimo spremiti za zimu, jako važno je ubrati ih u optimalnom stanju zrelosti (tzv. tehnološka zrelost), a zatim pravilno uskladištiti. Pri tome je, osim održavanja optimalne temperature i vlažnosti u skladištu (podrumu), za čuvanje plodova od presudne važnosti sadržaj kalcija.

U nedostatku kalcija plodovi brzo propadaju čak i kad su zadovoljeni uvjeti skladištenja.

Kako biste svojim jabukama osigurali dovoljnu količinu kalcija, potrebno je plodove nakon berbe potopiti u otopinu bogatu kalcijem, a jednu recepturu iznio je svojedobno dr. sc. Ivo Krpine za u emisiji “Vikend u voćnjaku” Radio Sljemenua.

    Za pripremu otopine potrebno je:

    ♦  10 litara vode
    ♦  0,4 kg kalcijeva klorida
    ♦  20 g vinobrana
    ♦  10 ml ovlaživača (Chromovit, Radovit)

Kalcijev klorid, ovlaživač i kalijev metabisulfit (ovaj zadnji pod poznat je kao vinobran) mogu se nabaviti u poljoprivrednim apotekama.

Jabuke se potope u otopinu na nekoliko minuta (plivaju jer su lakše od vode pa ih je dobro potisnuti prema dolje) i zatim bez brisanja poslože u drveni sanduk u kome će se čuvati.

Uloga vinobrana je da s kožice ploda ukloni gljivice koje uzrokuju truljenje. Ovlaživač uklanja masno-voštanu prevlaku s ploda i omogućava bolje prianjanje otopine. Priprema otopine je jednostavna, a sastojci su jeftini. U uskladištenim jabukama škrob vrlo polagano prelazi u šećer odnosno jabuke postupno prelaze iz tehnološke u užitnu zrelost, kad su najbolje za jelo.

Prilikom skladištenja jabuke ne pokrivajte ako ne želite da prebrzo dozriju. Najbolje je da ih posložite u jednom sloju.

Ovako uskladištene jabuke mogu se očuvati više mjeseci, pa i do idućeg ljeta ukoliko imate dobar podrum. Povremeno ih je dobro poprskati vodom da se ne isuše.

Izvor: Zgexpress.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)