IPAK IMA NAČINA! Evo kako se jednostavno riješiti zadaha od češnjaka

Češnjak / Bijeli luk

Mnogi od nas izbjegavaju češnjak (bijeli luk) zbog neugodnog mirisa koji se oko nas širu dugo nakon što smo konzumirali tu inače zdravu namirnicu.

Razlog zbog kojeg snažni miris češnjaka ostaje tako dugo nakon jela jest to što se tijekom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz češnjaka, piše Večernji list.

Upravo zato osvježavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris češnjaka. Ali neke namirnice hoće.

Istraživači tvrde da bi uz češnjak ili nakon jela s češnjakom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krumpir, peršin, metvicu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u kemijskoj reakciji reagirati sa sumporom iz češnjaka i tako neutralizirati snažan miris.

Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, razina sumpora bila je znatno niža u dahu volontera.

Najviše fenola ima u metvici, ali znanstvenike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, učinkovito suzbija miris češnjaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)