ISHRANA I HEMOROIDI: Kako hranom djelovati na sprečavanje pojave bolesti i njeno liječenje

Šuljevi ili hemoroidi su otečeni krvni sudovi u završnom dijelu debelog crijeva. Do njih dolazi uslijed povišenog pritiska koji dovodi do širenja krvnih sudova. Mogu biti spoljašnji, na anusu, ili unutrašnji, u rektumu iznad zupčaste linije.

Najčešće se manifestuju u vidu neprijatnog svraba, peckanja, bola, krvarenja, a u težem slučaju može doći i do ispadanja (prolapsa) hemoroida van rektuma. Hemoroidi utiču na kvalitet života osoba koje imaju ovaj problem.

Genetske predispozicije, nepravilna ishrana, gojaznost, naporan fizički rad, dugotrajno sjedenje, vožnja bicikla najčešći su preduslovi za probleme sa hemoroidima. Hemoroidalna bolest je veoma česta kod trudnica. Uslijed hormonskih promjena i povećanog pritiska ploda na krvne sudove rektalnog područja dolazi do pojave hemoroida ali se oni najčešće povlače nakon porođaja. Jako napinjanje prilikom pražnjenja crijeva (posljedica zatvora) najčešći je uzrok javljanja hemoroida.

Kao i kod svake druge bolesti, tako je i za hemoroide najbolje rješenje delovanje na uzrok nastanka problema. Dakle, potrebno je spriječiti zatvor, a time i nastanak hemoroida. To se postiže promjenom načina ishrane.

Namirnice koje pogoršavaju tegobe

– Jako začinjena i ljuta hrana;

– Suha hrana (peciva, pice);

– Prerađevine od mesa;

– Pržena i masna hrana;

– Kafa;

– Alkohol-naročito nije preporučljivo konzumiranje crnog vina, jer taninske materije prisutne u njemu nadražuju kožu na anusu.

Namirnice poželjne u ishrani osoba sa hemoroidalnom bolešću

– Namirnice sa dosta dijetetskih vlakana kao što su svježe i kuhano voće (jabuke,kruške,dunje…) i povrće (grašak, boranija, pasulj, cvekla…), integralne žitarice (cijelo zrno);

– Voće bogato antocijanima, na prvom mjestu borovnice, zatim maline, ribizle, jagode. Cvekla je vrlo dobra jer posjeduje betacijane. Antocijani i betacijani su bojene materije koje štite krvne sudove, čine ih elastičnijim i na taj način sprečavaju pojavu hemoroida;

– Lisnato zeleno povrće (zelena salata, kupus…) koje je bogato vitaminom K, jer pomaže u zgrušavanju krvi;

– Voda, najmanje 1,5-2 l dnevno;

-Kuhana hrana;

– Zeleni čaj, čaj od kamilice i ruzmarina.

Promjenom ishrane i načina života moguće je ublažiti simptome hemoroidalne bolesti. Razne kreme, čepići, kupke sa nevenom, hadjučkom travom, maslačkom, obloge sa maslinovim ili kantarionovim uljem takođe mogu pomoći.

Međutim, kod težih oblika bolesti, kada se jave veća krvarenja i prolaps jedino rješenje je hiruški tretman. Zato je neophodno blagovremeno potražiti pomoć ljekara.

Izvor: Mojmagazin.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)