NEKI NARODNI LIJEKOVI KOJE STAVLJAMO U OČI MOGU BITI JAKO OPASNI: Doznajte koji….

Očne bolesti i narodni lijekovi – koji narodni lijekovi mogu pomoći, koji se smiju uzimati s oprezom a koje treba izbjegavati? * Obloge od šećera i alkohola, kao i majčino mlijeko ne smiju ni blizu zdravih a kamoli bolesnih očiju!

Svugdje u svijetu, ali nigdje kao kod nas na Balkanu, ljudi mnoge zdravstvene tegobe nastoje liječiti ili izliječiti uz pomoć nekog narodnog lijeka. Čekajući da vide efekte tog lijeka, ta populacija gubi dragocjeno vrijeme, dajući bolesti prednost da uzme maha, pa se specijaliziranom osoblju u većini slučajeva jave kasno, kad pomoći nema. O nekim veoma rasprostranjenim narodnim lijekovima i njihovoj učestaloj primjeni razgovarali smo sa Doc.dr.med. Sanjom Sefić Kasumović, iz oftalmološke ordinacije i optičkog studija Dr. Sefić

Kamilica je uvijek dobro došla

Ljudska mašta je neiscrpna u iznalaženju “narodnih” lijekova kojih zaista ima jako mnogo. Istini za volju, postoje neki lijekovi kod kojih je blagotvorno dejstvo nesumnjivo i njihova primjena često opravdana i nikada pogrešna ( npr. cvijet kamilice) dok je upotreba određenih stvari izuzetno opasna i rizična.
Ispiranje nadraženog oka kamilicom ili oblog od kamilice uvijek su dobro došli – kazuje odmah na početku našeg razgovora doktorica Sefić-Kasumović.

Doc.dr.med. Sanja Sefić Kasumović

– Grijanje lokalne upale na kapku (ječmičak) kuhanim jajetom, zagrijanim crijepom, vrećicom sa solju, s ciljem da proces brže “sazrije” i “provali se” poklapa se u načelu s nastojanjem oftalmologa da riješi lokalizirano gnojenje.
Bolje je međutim kad se to radi pod nadzorom ljekara uz odgovarajuće liječenje antibioticima, jer gnojenja na kapcima mogu da budu i opasna zbog direktnog slijevanja vena ovog područja u venske sinuse na bazi mozga.

Hladne obloge na povrijeđeno područje, krvlju podliveno mjesto, bolni otok itd prastari su narodni lijek koji se s pravom održao. Svakako postoji još čitav niz lijekova i postupaka koji znalački primijenjeni, imaju dobre efekte – daje primjer dr. Sefić.

Izbjegavati neprovjerene i nesigurne savjete

Ipak, u nastavku doktorica savjetuje izbjegavanje neprovjerenih i nesigurnih savjeta, recepata, lijekova…

– Znate kako, s obzirom da se danas narodna medicina ne njeguje već zaboravlja, kao i da većina nas u tom pogledu spada u potpune neznalice, kad su u pitanju očne bolesti preporučuje se izbjegavanje neprovjerenih lijekova i postupaka, pa pomoć naravno ipak i prvenstveno treba potražiti kod očnog ljekara – pojašnjava naša sagovornica, dodajući:

– Činjenica je da neki “narodni lijekovi” ostavljaju neželjene posljedice. Uzeću za primjer obloge od meda, koje se često koriste i stavljaju na oko u veoma različitim situacijama i takvo liječenje obično prolazi bez posljedica, mada je meni kao ljekaru nejasno kakvi bi se pozitivni efekti mogli očekivati kada med u tom slučaju predstavlja samo dodatnu hranu za razvoj bakterija. U praksi smo imali priliku vidjeti infekcije oka poslije ovakvog liječenja i zato ga ne preporučujemo. (Obloge od meda mogu biti djelotvorne u nekim drugim primjenama, ali za oči i nisu najpouzdanija i najsigurnija metoda).

Ogrebotine od šećera

– Takođe, kod nas je veoma popularna obloga od šećera, ali ja kao ljekar, blagotvorne efekte ovakvog liječenja nisam vidjela, ali sam zato vidjela ozbiljne ogrebotine rožnjače prouzrokovane kristalima šećera neistopljenim prilikom pripreme obloga. Takođe, obično se upotrebljava nedovoljno čista krpa, a liječenje se primjenjuje i kod povreda te je opasnost od infekcija izrazito velika – upozorava dr. Sefić.

Takođe je prošireno vjerovanje da stavljanje majčinog mlijeka u opečeno ili bolesno oko ima blagotvorno djelovanje i da u slučaju hemijskih opekotina, neutralizira hemijsku suspatncu. Povoljni efekti ovih metoda su sumnjivi, jer, liječeni čekaju da vide efekte, pa propuste tako dragocjeno vrijeme i neopravdano odlažu efikasno ispiranje povrijeđenog oka kod oftalmologa.

Meni u ordinaciju često dođu bolesnici koji su primjenjivali “neki lijek”, “neke trave”, “neke kapi”, “neke obloge” – i iz svog bogatog iskustva odgovorno tvrdim kako primjena nepoznatih i nedovoljno ispitanih sredstava u liječenju bolesti očiju nije opravdana, čak naprotiv, može biti izrazito opasna. Dakle, čuvajte svoje oči, redovito idite na kontrole, svoje sumnje rješavajte kod osposobljenih ljekara a ne tako što ćete “sve i svašta” trpati u svoje oči. Jer, nemamo rezervne, ako ove koje imamo, kojim slučajem “pokvarimo”- kaže na kraju doktorica Sefić.

Biografija

Starija kćerka prof.Sefića, diplomirala je Medicinski fakultet u Banjaluci, a specijalizirala je oftalmologiju na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra u Sarajevu. Magistrirala je oftalmološke nauke iz područja perimetrije. Do sada je objavila 20-tak radova u domaćim i stranim časopisima, koautor je jednog udžbenika i jedne brošure, odbranila doktorsku disertaciju iz područja glaukoma. Izabrana za docenta na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli

Jeste li znali

OČI su, nakon mozga, najsloženiji organ u našem tijelu.
OČI imaju više od dva milijuna dijelova.
OČI nam prosljeđuju 36.000 informacija svakih sat vremena.
OČI pod pravim uvjetima mogu opaziti plamen svijeće na udaljenosti od 14 milja.
OČI doprinose sa 85% vašem cjelokupnom znanju.
OČI mogu trenutno pokrenuti stotine mišića i organa u vašem tijelu.
OČI tijekom jednog prosječnog životnog ciklusa mogu prenijeti 24 milijuna slika svijeta koji nas okružuje.
OČNI vanjski mišići koji pomiču oko najjači su mišići u ljudskom tijelu. Ako uzmemo u obzir njihov “rad” – 100 puta su jači nego što je njihova stvarna potreba.
OČI tj. očna jabučica ima cca 2,5 cm u presjeku. Prednji dio izložen prema van predstavlja samo jednu trećinu.
OČI su jedini organ u ljudskom tijelu koji radi sa 100% svojih mogućnosti bez odmora danju i noću.
OČI su vaše najdragocjenije osjetilo i zato ih čuvajte!

Izvor: Aura/Emsa KARAHMET

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)