AKO IMATE NEKI OD OVIH 8 SIMPTOMA: Trebali biste hitno otići doktoru, jer…

zabrinutadoktorI dok su neki preplašeni oko svake promjene na tijelu i radu organizma, postoje i oni koji mnoge znakove ignoriraju i na njih uopće ne obraćaju pažnju…

[AdsWithin]Ubrzani životni ritam, naporan radni tempo te nedostatak brige i pažnje o samim sebi – može imati neželjene i za život pogubne posljedice. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u svijetu se svake godine otkrije 10 do 15 miliona novih slučajeva karcinoma, a kako biste vi držali konce (zdravlje) u svojim rukama onoliko koliko možete, dobro otvorite oči i na umu imajte sljedeće:

1. Učestali kašalj i promuklost
I dok zbog povremenog kašlja nema razloga za zabrinutost, učestalo kašljanje, iskašljavanje i promuklost – mogu biti razlozi za zabrinutost. – Kašalj u većini slučajeva nije povezan s rakom – tvrdi dr. Therese Bartholomew Bevers, profesorica kliničke prevencije raka i dodaje kako hripavac može biti znak raka pluća.

– Posjetite doktora koji treba obaviti potrebne pretrage kako bi se otklonila sumnja na tu mogućnost – tvrdi ona.

2. Dugotrajna promjena u probavi i radu crijeva
Ukoliko vidite promjene u svojoj stolici: pretvrda je, previše rijetka, pojavljuje se rjeđe nego inače, veća je ili manja – sve to može biti razlog za zabrinutost i mogućnost raka debelog crijeva. Ukoliko na to sumnjate, naručite se za kolonoskopiju čim prije.

3. Dugotrajna promjena u radu mjehura
Krv u mokraći može biti indikator problema s bubrezima. Iako se najčešće radi samo o infekciji mokraćnog sistema, treba ipak biti na oprezu i pratiti daljnje promjene u organizmu – tvrdi dr. Bartholomew Bevers.

4. Uporna i neobjašnjiva bol
Većina bolova koji se mogu dogoditi – nije razlog za zabrinutost, međutim, ukoliko se radi o trajnom stanju i ponavljanju – vrijeme je za podrobnije pretrage. Patite li od trajnih glavobolja, vjerovatno nemate rak, međutim trebali biste obaviti određene pretrage mozga kako biste otklonili svaku sumnju. Stalna bol u plućima može biti znak raka pluća, a bol u trbuhu rak jajnika. Naravno ukoliko se radi o stalnom stanju, koje se učestalo ponavlja – tvrdi doktorica.

5. Promjena u izgledu madeža
Iako ne ukazuje svaka promjena madeža na melanom, svaku veću promjenu ipak bi trebalo popratiti pregledom kod dermatologa kako bi se otklonila svaka sumnju, a pomahnitale madeže držati pod kontrolom, tvrdi dr. Bartholomew Bevers.

6. Imate ranu koja nikako da zacijeli
Zdravo tijelo ima snažnu sposobnost samoiscjeljenja, međutim ukoliko imate neku ranu koja već sedmicama ne zarasta, možda je vrijeme za posjetu stručnjaku i što skoriji pregled.

7. Nenadani gubitak kilograma
Ukoliko ste primijetili velik gubitak kilograma, a niste značajnije promijenili prehranu ili dinamiku vježbanja, nešto vjerovatno nije u redu i trebali biste što prije potražiti savjet doktora. Uzrok toga mogao bi biti i tumor.

8. Pojava kvržice
Izraslina i bilo kakva kvržica na tijelu je razlog za hitnu posjetu doktoru. Iako je možda riječ o običnoj cisti koja se rutinski odstranjuje, postoji opravdan strah kako se radi i o zloćudnom tumoru, čije rano otkriće može biti od životne važnosti.

***

Glavni uzroci nastajanja raka po Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka su:

1. Nepravilna/nezdrava ishrana
2. Pušenje
3. Kancerogena industrija
4. Virusne infekcije
5. Mutacije
6. Reproduktivni poremećaji
7. Alkohol
8. UV-zračenje

(Doznajemo.com/Jutarnji.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)