BEZ OTROVNIH PREPARATA: Evo kako se riješiti mrava u kući na prirodan način

mravi

S proljećem i ljetom pojavljuje se sve više komaraca i raznih drugih insekata, a posebno neugodni mogu biti mravi. Srećom, postoji mnogo načina da ih se riješimo, a najbolja stvar je što većinu stvari za eliminisanje mrava već imamo u svom domu.

[AdsWithin]Predlažemo vam par najefikasnijih i najjednostavnijih načina kako da ih se riješite. Napravite svoje prirodno sredstvo protiv dosadnih mrava.

Sok od limuna

Pospite kritična mjesta svježe iscijeđenim sokom od limuna. Limunska kiselina mravima smeta i čim je osjete, udaljavaju se od nje. Iscijedite limunov sok duž pukotina i u pukotine. Kao što smo rekli, mravi ne vole limunsku kiselinu.

Brašno

Mravi ne podnose bijelo pšenično brašno pa ih je njim lako odbiti. Posipajte brašno po rubovima prostorije u koju dolaze. Još jedno brašno koje ih može uništiti je kukuruzno. Ovu vrstu brašna mravi nose natrag u svoj rov i jedu, ali ga ne mogu probaviti.

Kukuruzno brašno

Nahranite mrave kukuruznim brašnom. Mravi će odnijeti kukuruz u svoja gnijezda, ješće ga, ali pošto ga ne mogu probaviti, to će ih i ubiti. Kukuruzno brašno nije opasno za djecu i kućne ljubimce.

Cimet

Eterično ulje cimeta nanesite po svim ćoškovima gdje se mravi pojavljuju (to možete uraditi pomoću štapića za uši). Takođe, možete napraviti tečnost od pola litre vode i dvije supene kašike cimeta. Dobijenom mješavinom poprskajte mjesta gdje se mravi nalaze. Ili naspite cimet na kritična mjesta (pratite putanju mrava, odakle se pojavljiju). Mravi će brzo nestati. Ovo je provjerena i djelotvorna kombinacija.

Naprskajte mrave rastvorom sirćeta i vode (2:1)

Nizak procenat ubija mrave bez bojazni da ćete uništiti namiještaj. Ovo je odličan način da se riješite mrava ako znate gdje su.

Sirće možete koristiti na više načina. Njega možete sipati direktno na žarište (ukoliko ga pronađete). Garantovano uništava sve mrave i spriječava njihovo ponovno pojavljivanje. Zatim, možete poprskati ćoškove i male rupe kombinacijom sirćeta i deterdženta za suđe.

Voda i deterdžent za suđe

Prokuhajte pola litre vode i dodajte 50 ml deterdženta za suđe. Mješavinu naspite u raspšivač i popskajte kritična mjesta. Ovaj odlični trik možete koristiti i za korov.

Soda bikarbona i šećer u prahu

Pomiješajte jednake količine sode bikarbone i šećera u prahu. Smjesu stavite na mjesto gdje se nalazi najviše mrava. Za par dana ćete ih sve uništiti.

Biber

Mravi u vašem domu uglavnom traže šećer, a vi ih iznenadite biberom. Mjesta na kojima se skupljaju i kojima putuju posipajte biberom jer ćete im tako šaljete poruku da u blizini nema šećera.

Crvena ljuta paprika

Naspite crvenu ljutu papriku (ako nemate malu djecu i kućne ljubimce) na putanju mrava. Crvena paprika će brzo ih otjerati.

Kreda

U svim poljoprivrednim apotekama možete jeftino nabaviti kredu za mrave. Jednostavno povucite liniju i ne brinite se, mravi se neće odvažiti da je pređu. Iscrtajte pukotine (ako ih imate) kredom. Kreda se zalijepi u pukotinama, a mravi ne vole kredu, odnosno ne vole kalcijum karbonat iz krede. Ovo će ih držati podalje od mjesta gdje ste nanijeli kredu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)