NOSITE LI JAPANKE I RAVNU OBUĆU: Znate li kakve sve probleme možete imati zbog toga?

japanke-2

Ljeto je vrijeme otvorene obuće i slobodnih stopala. Dizajnirane da budu udobne i da u njima lagano hodamo, ljetne sandale, a naročito popularne japanke mogu da nam ozbiljno oštete stopala. I dok se svi žale na pogubnost visokih potpetica, malo ko’ se brine o posljedicama pretjeranog nošenja ravne i tanke obuće..
[AdsWithin]

Dugotrajno nošenje obuće za plažu može da izazove niz problema: od žuljeva i kurjih očiju, preko upala tetiva i zglobova, pa i sitnih naprsnuća kostiju.

Ljeto je vrijeme otvorene obuće i slobodnih stopala. Dizajnirane da budu udobne i da u njima lagano hodamo, ljetne sandale, a naročito popularne japanke mogu da nam ozbiljno oštete stopala. I dok se svi žale na pogubnost visokih potpetica, malo ko’ se brine o posljedicama pretjeranog nošenja ravne i tanke obuće.

Osim nedostatka očigledne, fizičke zaštite stopala, koje je izloženo štetnim uticajima sunca, prašine i većoj mogućnosti povreda, nošenje ravne ljetne obuće direktno loše utiče na naš skelet. Stopalo je baza cijelog skeleta, kaže Džeki Sutera, pedijatar iz Njujorka. U lošoj obući kosti stopala trpe, a onda taj problem kompenzuju druge kosti, pa dolazi do domino efekta i bolova u udaljenim kostima i zglobovima.

Ipak, teško da će neko narušiti zdravlje ako samo povremeno na plaži ili bazenu obuje japanke. Ali, ako nošenje ovakve obuće postane svakodnevno, u dužem vremenskom periodu možemo da očekujemo posljedice po zdravlje. Jer, prema istraživanjima, probleme sa stopalima bar ponekad ima skoro 78 odsto odraslih.

Sa tankim parčetom tkanine koji drži stopalo, nema šta da pruži stabilnost prstima kako bi hod bio pravilan. Zato se prsti pomjeraju nepravilno, i stalno ponavljanje tih pokreta može da dovede do zamora mišića i upale tetiva koje spajaju mišiće i kosti na stopalima. Ovo stanje može da bude veoma bolno, a može da dovede i do pucanja tetive. Dugotrajno hodanje u japankama može da doprinese stvaranju čak i čukljeva na prstima.

Pretjerano nošenje japanki može da dovede i do malih naprsnuća kostiju na stopalima, takozvanih stres naprsnuća. Do ovoga dolazi jer obuća poput japanki nema nikakvu antišok zaštitu za stopalo, a đon je previše tanak.

Ako se zanemare svi problemi sa zglobno-mišićnim sistemom i tetivama zbog nošenja ravne, previše tanke obuće, poput otvorenih sandala i japanki, ostaje jedan veliki problem – bakterije. Jedno istraživanje iz 2009. godine pokazalo je da se na ovoj obući u svakom momentu nalazi više od 18.000 bakterija, uključujući i opasne stafilococus aerius i fekalne bakterije.

Ljekari se slažu, kada hodate u takvoj obući po travi ili pijesku, šteta ne bi bila velika. Ali, dugotrajno stajanje ili hodanje u tankoj, ravnoj obući poput japanki po terenu poput asfalta i betona može da izazove tanke pukotine na sitnim kostima stopala. Jer, pretanak đon nema čime da apsorbuje udare stopala o tvrdu površinu.

Tako se ispostavlja da obuća omiljena milionima u stvari predstavlja zdravstveni rizik. Najveći problem sa japankama je što u njima noga nema nikav oslonac ni zaštitu – prsti, peta, stopalo, skoro svi dijelovi stopala su stalno u pokretu. To neminovno dovodi do trenja. Kada je vaše stopalo tokom cijelog dana u japankama, trenje sa tankom površinom može da dovede do zadebljanja, bolnih žuljeva i kurjih očiju.

Za nošenje japanki karakteristični su i bolovi u svodu stopala. Ovaj dio noge, koji se sastoji od tkiva nazvanog plantarna fascija, veoma je osjetljiv, naročito ako ste u tankoj i ravnoj obući. Dugotrajno nošenje japanki može da dovede do upale – plantarnog fascitisa, koji je veoma bolan.

Slična upala može da se javi i na peti. Jedan od najčešćih simptoma je tup, ili čak i oštar bol u peti, pri svakom koraku. Bol u peti se javlja i zato što se pri hodu peta stalno pomjera i odvaja od zadnjeg dijela obuće.

Mnogima je prva asocijacija na nošenje japanki bol između prstiju i rane koje nošenje ove obuće može da napravi na tom dijelu stopala. Japanke nemaju baš mnogo materijala kojim mogu da stabilizuju stopalo u pokretu, pa je glavni oslonac praktično između prstiju. Ali, na tom dijelu se vrlo često zbog trenja nježne kože o gumenu ili plastičnu površinu, javljaju bolni plikovi i žuljevi. Oni su najčešće ispunjeni tečnošću i nastaju kako bi koža zaštitila dublje slojeve od povređivanja.

U japankama i drugoj oskudnoj ravnoj obući, vaše stopalo se pokreće potpuno drugačije. Zbog nedostatka oslonca za stopalo, mijenja se u potpunosti način hoda. Studija sa univerziteta u Auburnu pokazala je da ljudi dok nose japanke prave kraće korake i „ubadaju“ petama u tlo dok hodaju sa manjom vertikalnom silom. Na taj način se isključuje prirodni način hoda, što može da se reflektuje na čitavo tijelo. Mijenjanje prirodnog načina hoda može da ima za posljedicu bolove i probleme i skočnim zglobovima, potkoljenicama, koljenima, kukovima i leđima.

Izvor: Novosti.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)