CRNA STRANA BIJELE ČOKOLADE: Dobro razmislite prije nego što posegnete za ovom slasticom!

bijela-cokoladaBijela čokolada, koju djeca naprosto obožavaju, zapravo je mješavina masnoća i hemijskih aroma. Nutricionisti upozoravaju da ovaj proizvod potpuno neopravdano nosi ime ”čokolada”, jer ne sadrži glavni sastojak prave čokolade, kakao.

[AdsWithin]Kako tvrde specijalisti za ishranu, proizvođači bijele čokolade umjesto kakao maslaca koriste druge biljne masti, pa bijela čokolada ne može da posluži ni kao najlošija zamjena za čokoladu.

– Bijela čokolada je slatki otrov koji ne obezbjeđuje neophodne vitamine i minerale i nema apsolutno nikakvu energetsku i hranljivu vrijednost, već isključivo kalorijsku. Za razliku od braon čokolade, u bijeloj nema teobromina koji se dobija iz kakao drveta, a djeluje stimulativno na organizam ako se konzumira u umjerenim količinama – kaže primarijus dr Ljubomir Pfaf, specijalista za ishranu.

Stručnjaci upozoravaju da se bijela čokolada mnogo teže vari od crne, jer u najboljem slučaju sadrži do 20 odsto kakao maslaca, a oko 14 odsto sastava čini suva mliječna masa. Ostatak je prije svega šećer, pa u 100 grama bijele čokolade ima i do 57,1 gram ugljenih hidrata.

– Riječ “čokalada“ u takozvanoj bijeloj čokoladi uvijek je bila pod znakom pitanja, jer ona u sebi nema kakao, što je osnovni sastojak braon čokolade. To uglavnom bude mješavina putera ili nekih drugih masti, sa dosta šećera i vještačkih emulgatora kojima se postiže ukus – objašnjava nutricionista Milka Raičević.

Ona upozorava da je ovaj “slatki grijeh“ prepun vještačkih aroma, emulgatora i nezdravih zamjena za kakao maslac (32,2 grama u 100 grama čokolade).

– Najveći problem sa ovom poslasticom je što nikad niste sigurni šta jedete. Ali ako već ne možete da joj se oduprete, morate se truditi da kupujete od provjerenih proizvođača, da uvijek pročitate sadržaj i, naravno, da ne pretjerujete, jer je sve preko tri kockice previše – savjetuje Raičevićeva.

(Doznajemo.com/Zena.blic.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)