DA LI JE GAZIRANA VODA LOŠA ZA ZDRAVLJE? Evo napokon prave istine

voda-mineralna

Mnogi ljudi ne vole “običnu”, pa umjesto nje često piju mineralnu, o kojoj kruže različite priče da je loša za zdravlje. Između ostalog, često se misli da gazirana voda nije dobra za zube i kosti.

[AdsWithin]Evo kako zaista stvari stoje:

Gazirana voda ima mjehuriće zahvaljujući ugljen-dioksidu i sasvim jednako nadoknađuje vodu u organizmu kao i obična.

Glasine kažu da nije dobra za zube i kosti
Budite mirni, lijep osmjeh vam nije ugrožen osim ako ne pijete neke enormne količine dnevno. Studija koja je proučavala uticaj mineralne vode na smanjenje gustine kostiju kod žena nije našla baš nikakvu vezu, prenosi telegram.

Glasine kažu da goji
Činjenica je da se gutanjem mjehurića vazduha trenutno možemo osjećati naduto, ali dugoročno, gazirana voda spriječiće nas da jedemo previše. Ona nas čini sitima više nego obična voda, naročito ako se pije na prazan želudac. Što se osjećamo više siti, manje posežemo za hranom. Samo ne uzimajte vodu sa vještačkim zaslađivačima, jer oni mogu povećati žudnju za slatkim.

Glasine kažu da izaziva žgaravicu
Ako ste inače skloni žgaravici, bolje da pijete običnu vodu, naročito nakon jela. Istraživanja pokazuju da mjehurići mogu eventualno pogoršajti postojeće probleme sa refluksom, relaksirajući donji otvor jednjaka, pa se želudačna kiselina lakše penje tamo gdje ne bi trebala biti, u jednjak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)