DA LI SU DODACI PREHRANI NUŽNOST ILI OPASNOST?! Ovo možda niste znali…

pillsMože li jedna tableta nadomjestiti sve potrebe za hranjivim tvarima koje su nam neophodne da bismo bili zdravi? Dok nas svakodnevno reklamama  bombarduju sa kojekakvim tabletama, farmaceutska industrija itekako dobro zarađuje, a čovjek?

Piše: Sanida ĐUDERIJA

Dodaci prehrani ili popularno drugačije nazvani suplementi su svakim danom sve više prisutniji među nama, htjeli to mi ili ne. Na tržištu su prisutni u mnogim oblicima, kao što su: tablete, kapsule, prahovi, gelovi, tekućine.

Mnogi građani su u dilemi da li da se vode propagandom poznatih farmaceutskih kuća, te reklamama koje nas svakodnevno bombarduju kako ne unosimo dovoljno minerala, vitamina u naš organizam, dok drugi, istina, uglavnom stariji su uglavnom skeptični i okrenuti tradiciji kupovine svježeg voća i povrća.

“Nikada dodatak prehrani ne može zamijeniti zdravu ishranu”, stanovišta je poznati bh. nutricionista Selma Gičević.

Smrtonosni dodaci

Stručnjaci upozoravaju da zapravo, uopšte nije potrebno unositi puno vitamina. Naime, 400 grama voća zadovoljava dnevne potrebe za istima. Jedna jabuka, narandža i limun su sasvim dovoljne, a koštaju manje od jedne konvertibilne marke. Također, upozoravaju da se te namirnice ne kupuju po velikim trgovačkim centrima, već da se svježe voće i povrće kupuje na obližnjoj pijaci.

Novija istraživanja pokazuju da zdravim načinom ishrane se itekako može spriječiti nastajanje  mnogih bolesti i da zaista ne postoji ni jedna laboratorijska tableta koja može zamijeniti pravilnu ishranu.

Mnogi stručnjaci iz područja medicine smatraju da ekonomisti, a ne medicinari diktiraju razvoj lijekova, te da današnja paradigma medicinske industrije počiva na profitu, a profitu je u interesu dugoročna terapija, a ne ozdravljenje pacijenata.

Stručnjaci se uglavnom slažu da je bolje imati zdravu prehranu nego uzimati vitaminske i mineralne dodatke koji nikad ne mogu imati tako dobro djelovanje kao vitamini i minerali koji se uzimaju u hrani.

Primjerice dodatak prehrani glukozamin, koji navodno čuva ligamente i zglobove izaziva probleme s probavom, a povezan je i sa smrću jednog čovjeka. Naime, 2004. Norman Ferrie, 64-godišnji inženjer iz Dundeea umro je od zakazivanja jetre samo par sedmica nakon uzimanja glukozamina. Zabilježena još dva slučaja s ekstremnom reakcijom na ovaj široko upotrebljavan proizvod.

Toksična istina o laboratorijskim vitaminima i mineralima

Znate li da upotrebljeni dodaci u prehrani, namijenjeni jačanju kostiju mogu povećati rizik od srčanog udara za čak 30 posto?! Također, zapanjujući je podatak da uzrokuju ogromne probleme s probavom.

Dodaci prehrani se uglavnom rade od prirodnih sastojaka pa mnogi misle da ne mogu naštetiti. Varaju se, tvrde stručnjaci i oni koji su osjetili nuspojave. Industrija vitamina i minerala nije dovoljno regulirana, od njih se ne traži da navode nuspojave niti njihovi proizvodi moraju prolaziti skupa klinička istraživanja.

Čovjek je jedino biće koje očigledno pretjerano ugađa svom apetitu i svjesno njeguje svoj apetit, a da se ne posluži svojim zdravim ljudskim razumom. On radije prisluškuje zavodljiv glas koji ga uvjerava da hrana nema nikakve veze sa slanjem signala iz njegovog tijela.

Naša je poteškoća da znamo kako moramo promijeniti svoje prehrambene navike, da svoje tijelo regeneriramo bez mnogo neugodnosti i bez reakcija koje su opterećujuće za našu psihu i uopće za svakodnevni život. To nam omogućuje da postignemo zdravo tijelo puno životnosti i bez bolesti.

(Doznajemo.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)