DEPRESIJA NIJE SAMO ŽENSKA BOLEST: Evo kako ćete prepoznati da je muškarac depresivan

depresija-muskaracIako je uvriježeno mišljenje kako su žene te koje su sklonije depresiji, najnovije istraživanje pokazalo je kako su to zastarjeli podaci te kako su danas muškarci podjednako skloni depresiji. No, oni to svakako drugačije pokazuju.

[AdsWithin]Naime, depresivni muškarci skloniji su pokazivanju znakova ljutnje i bijesa, uzimanju različitih supstanci te općenito rizičnom ponašanju, prenosi Women’s Health.

S druge strane, žene u depresiji su tužne, uspavane i općenito socijalno izolirane od drugih. “Nije da kod muškaraca nema uopće takvih simptoma. No, oni su u vječitom sukobu s jakim osjećajem muškosti, pa je malo vjerojatno da će muškarac zaplakati ili ležati u krevetu i jesti. No, to nipošto ne znači da oni ne mogu biti jednako depresivni.”

Također, manje je vjerojatno da će muškarac potražiti bilo kakvu vrstu pomoći u takvim situacijama.

Pa kako otkriti je li muškarac u depresiji? Simptomi su velike promjene raspoloženja (povučenost, bijes, pesimističan stav o svemu), ali i ponašanja (počeo je češće izlaziti, vježbati, raditi stvari koje prije nije radio i to najčešće sam).

Stručnjaci također upozoravaju da budemo spremne na obrambeni stav, kad dođe vrijeme za razgovor. Indirektan početak razgovora, bez optužbi, najbolji je način za pokušati doprijeti do srži problema.

(Doznajemo.com/Index.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)