ELEKTRONSKE CIGARETE: Uopće nije dokazano da nisu štetne za zdravlje ljudi!?

Elektronska cigareta

Elektronske cigarete postaju sve više popularne među stanovništvom, ali kod mnogih prisutna je doza straha od (ne)znanja.

Naime, britansko udruženje za borbu protiv duhana ASH (Action on Smoking and Health) je pušačima poručilo da, ako baš moraju, bolje je da puše elektronske cigarete jer su manje štetne od pravih. Navodno, kroz elektronske cigarete se ispušta nikotin bez opasnih toksičnih supstanci sadržanih u dimu duhana. Osim toga, njihovom upotrebom i okolina njihovih korisnika nije izložena kancerogenom dimu, već samo pari aromatizovane vode.

U Bosni i Hercegovini nadležni se nisu oglasili, no zanimljivo je da u Ministarstvu zdravlja Srbije ističu da su svi proizvodi koji se legalno nalaze na tržištu te zemlje zdravstveno ispravni.

– Postupak njihove kontrole obuhvata: kontrolu dokumentacije, pregled uslova transporta, odnosno skladištenja, organoleptički pregled, uzorkovanje robe radi laboratorijske provjere zdravstvene ispravnosti. Roba sa crnog tržišta kao i ona koja posjeduje svu potrebnu dokumentaciju, nije pod kontrolom sanitarne inspekcije. Ministarstvo zdravlja je odgovorno za zdravstvenu ispravnost samo onih pošiljki koje se u zemlju uvoze legalnim putem i koje se prodaju u određenim i propisanim mjestima- navode.

Međutim, dr Ika Pešić, šef Službe za odvikavanje od pušenja u srpskom Institutu za plućne bolesti, smatra da se o zdravstvenoj ispravnosti može govoriti samo ukoliko određeni proizvod nije štetan po zdravlje ljudi, a tako nešto mora biti istraživano i dokazano što, kako ističe, u slučaju sa elektronskim cigaretama nije slučaj. Kako kaže, Svjetska zdravstvena organizacija i dalje je protiv upotrebe elektronskih cigareta, kao i Američko torakalno društvo i Evropsko respiratorno društvo. Zabranjene su u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Brazilu, Singapuru, Australiji, Novom Zelandu…

Nadležni ističu da se, prema podacima proizvođača, elektronska cigareta nalazi na tržištima Italije, Velike Britanije, Švajcarske, Danske, Mađarske, Španije, Grčke, Poljske, Francuske, Rusije, SAD, Kanade, Meksika, Južne Koreje…

Izvor: RTV BN/Politika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)