HIRURG KOJI JE ZADIVIO SVIJET otkrio tajnu zamjene lica FOTO/VIDEO

Dr Branko Bojović zadivio je svijet kada je prije dva mjeseca uradio kompletnu transplantaciju lica Ričarda Lija. Bojović sada ljekarima prenosi poznavanje kompjuterske tehnologije za navigaciju lica.

Dr Branko Bojović, mladi hirurg iz bolnice Univerziteta Merilend u Baltimoru, sa ekipom doktora prije dva mjeseca uradio je kompletnu transplantaciju lica Ričarda Lija.

Branko je stigao u Beograd na Treću konferenciju srpske medicinske dijaspore.

– Svi me pitaju kako se osjeća pacijent kome sam skinuo staro i namjestio novo lice – priča dr Bojović. – Ričard Li se nalazi na terapiji, dolazi svakog dana na kontrolu. On sada može da govori i sprema se za dvadeset velikih intervjua. I ja sam strašno zauzet, zovu me da držim predavanja ili govorim o ovom velikom uspjehu hirurgije. Inače, o našoj operaciji izvještavalo je 900 medija iz čitavog sveta. Slava mi prija, ali samo zato što je u funkciji liječenja ljudi.

Dr Bojović je ljekarima otkrio tajnu kompjuterske tehnologije za navigaciju lica, koja se koristi za određivanja najmanje rizičnih mjesta gdje koža i kosti lica mogu da se sjeku.

-Do kraja godine imaćemo još nekoliko totalnih operacija lica, potom ćemo da objavimo knjigu o slučaju Ričarda Lija i da skiciramo plan rada za 2013. godinu – otkriva dr Bojović. – Ideja je da u Merilendu stvorimo prvi svetski centar za totalnu trasplantaciju lica. Nadam se da ćemo jednog dana filijalu tog centra imati i u Srbiji.

Dr Branko Bojović je završio studije medicine 2002. godine, a potom je na Harvardu specijalizovao i plastičnu hirurgiju i mikrofacijalnu hirurgiju. Njegov mentor dr Edvard Rodrigez zaposlio ga je prije godinu dana i uvrstio u tim za najsloženije operacije lica. Vodeći doktori tog tima zarađuju oko 250.000 dolara godišnje. I spadaju, kako reče dr Bojović, u red najbolje plaćenih lekara u SAD.


Agencije/Doznajemo.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)