AKO SU VAM DOSADILE BEZUSPJEŠNE DIJETE: Doznajte kako smršati za samo 10 dana!

dijeta-mrsavljenjeDosadile su vam bezuspješne dijete? Pokušajte s uputama iz nove knjige, koja tvrdi da je ključ mršavljenja naučiti drugačije razmišljati o hrani. Ukratko, resetirajte glavu i kilogrami će se početi topiti

Bilo da je riječ o siru, pecivu ili kolaču, žene o hrani pomisle više od 200 puta dnevno. Ponekad si kažemo ‘danas sam bila tako dobra da sam zaslužila čokoladu’, ponekad ‘tako sam jadna da mi samo sladoled može pomoći’. Ukratko, prosječna žena o hrani misli dva puta više od seksa.

‘Za mnoge je žene hrana prva stvar na koju ujutro pomisle, a utjecaj koji hrana ima na njihova tijela je zadnja stvar na koju pomisle noću’, kaže stručnjak za meditaciju Andy Puddicombe, autor nove knjige ‘The Headspace Diet’. U njoj tvrdi da ako promijenite način na koji mislite o hrani možete smršavjeti u samo deset dana. Puddicombe vjeruje da negativni odnos prema hrani, koji učimo u djetinjstvu, razvijamo tijekom adolescencije, a u odrasloj dobi ojačavamo, leži u srži našeg iskrivljenog odnosa prema hrani. To je razlog zašto smo tako često nezadovoljni našim tijelima i zašto nam dijete rijetko uspijevaju.

Ključ za promjenu načina razmišljanja o hrani leži u moći meditacije koja nas čini svjesnijima. Puddicombe tvrdi da moramo iz mozga izbrisati nekorisne poruke i nezdrave impulse te resetirati naš odnos prema hrani. Puddicombeova metoda temelji se na konceptu učenja ‘promatranja’ svojih misli i njihovih priznavanja, ali ne i djelovanja. Kroz set jednostavnih vježbi obećava kako možete pobjeći tiraniji emocionalne žudnje za hranom. U nekim slučajevima, ponekad je potrebno jednostavno dopustiti malo vremena prije nego što hranu kupite, skuhate ili pojedete. A ponekad je potrebno samo izbrojati do deset prije nego što stavite nešto u usta.

Za početak, morate utvrditi kakav imate odnos prema hrani i po kojim obrascima funkcionirate. Dakle, na koji način vi razmišljate o hrani?

Stalno ste gladni
Vi jedete, grickate, žvačete, pasete tijekom cijelog dana bez obzira jeste li gladni ili ne. Odbijate formalne planove prehrane, jer mislite da je vaš način prehrane bolji i nikada, razumljivo, ne mršavite.

PROBLEM: Stalno razmišljate o sljedećem obroku. U opasnosti ste da jedete previše i prečesto.
RJEŠENJE: Striktno se držite tri obroka dnevno uz dva zdrava međuobroka (primjerice, voće, sirova mrkva ili celer) i nemojte jesti ništa između.

Žudite za XXL porcijama
Iako očajnički želite smršavjeti, jedete na autodestruktivan način, konzumirajući velike količine nezdrave hrane i gotovih jela. Vama dijete nikada ne traju ili nikada ne uspijevaju.
PROBLEM: Ovim obrascem upravljaju emocionalni okidači, jedete kad se osjećate usamljeni, uznemireni ili uzbuđeni, ali tako samo produbljujete samoprijezir.
RJEŠENJE: Vježbate jačanje svog samopoštovanja i koristite tehnike meditacije kako bi vaš mozak hranu smatrao hranom, a ne nagradom.

Ovisni ste o dijetama
Atkins, Dukan, Mjesečeva – vi ste iskušali svaku novu dijetu. Ne zanima vas nutritivni sadržaj, jer vi hranu (ili izostanak hrane) doživljavate kao jedini način da izgubite težinu, tako da ste konstantno na dijetama.

PROBLEM: Zbog konstantnog nedostatka hranjivih tvari u prehrani vaše tijelo funkcionira tako da čuva i zadnji gram masti i ostavljajući vas s osjećajem nezadovoljstva i krivnje.
RJEŠENJE: Prestanite razmišljati o ekstremnim dijetama koje bi vam trebale pomoći u postizanju fizičkog savršenstva. Prebacite se na uravnoteženu prehranu i manje porcije.

Izleti u ekstreme
Imate čeličnu volju i slijedite stroga pravila dijeta, jedete zdravo 90 posto vremena, ali onda krenete u ekstreme i u trenutku velike žudnje uzimate autodestruktivne količine visokog šećera.

PROBLEM: Trenuci nepažnje anuliraju sve vaše dobre namjere i imaju učinak ovisnosti. Ovaj stil prehrane dolazi često s teškom emocionalnom prtljagom, često uključujući snažne osjećaje krivnje i stida.
RJEŠENJE: Olabavite stroga pravila i dopustite sebi da se redovito nagradite ‘zabranjenom’ hranom kako biste zaustavili žudnju za svojim velikim i neugodnim bakanalijama.

Prehrambeni zombi
Jedete iz navike i rutine, jedva svjesni što se događa u ustima. Vaš je prehrambeni režim monoton.

PROBLEM: Vjerojatno jedete industrijski prerađene, rafinirane namirnice kojima nedostaje hranjivih vrijednosti, ali vam daju brzi osjećaj ugode.
RJEŠENJE: Prestanite jesti ispred televizora ili za radnim stolom i više vremena potrošite razmišljajući što ste stavili u usta. Jedite kvalitetnu hranu i uživajte u svakom zalogaju.

Hrana vas tješi
Jedete iz emocionalnih razloga, koristeći hranu da biste popunili emocionalnu prazninu i odvratili se od bolnih i mračnih osjećaja. Hrana čini da se osjećate bolje, ali samo kratkotrajno.

PROBLEM: Vi nemate dodira sa svojim signalima gladi, odričete se od zdravih uravnoteženih obroka na račun industrijski obrađene i kalorične hrane.
RJEŠENJE: Mentalne vježbe (poput pauziranja deset sekundi prije nego što išta pojedete) pomoći će vam da ignorirate mozak koji vas tjera da jedete i kad niste gladni.

A sada pokušajte s čokoladnom meditacijom
Isključite telefon, radio ili TV – ovo je vaša prilika da se vratite u kontakt s hranom koju jedete prije nego nešto omete vaš obrok. Usredotočite se na teksture, mirise, pa čak i zvukove dok sjeckate, kuhate, pripremate i servirate hranu. Sjednite za stol, nekoliko puta duboko udahnite i cijenite hranu koju jedete. Jedite polako, žvačite temeljito svaki zalogaj i provjerite kako vaš um reagira na hranu. Kada završite, umjesto da odmah ustanete, ostanite sjediti minutu ili dvije. Važno je da to učinite čak i kada ste pojeli međuobrok, jer biste trebali pratiti sve što stavljate u usta.

Kada jedete svoju omiljenu hranu, fokusirajte se na užitak. Ako postoji vrsta hrane (primjerice, čokolada) koju zaista volite, ali znate da je morate jesti u umjerenim količinama, pokušajte ovo: sjednite mirno, bez ometanja i razmišljate o čokoladi ispred sebe.

Razmislite kako se osjećate, zatim je polako razmotajte i potrošite minutu da ju istražite očima, nosom i rukama. Provjerite jesu li se vaši osjećaji promijenili. Stavite mali komadić u usta i nemojte žvakati! Osjetite temperaturu, teksturu i okus. Na taj ćete način izvući više zadovoljstva iz manjih količina pa će vam možda i samo jedan komad omiljene slastice biti dovoljan.

Napravite popis namirnica kojima ne možete odoljeti
Očistite svoje kuhinjske ormare od bilo čega što može omesti vaš cilj. Zatim sastavite popis zdravih namirnica u kojima ćete uživati. Prije nego što uđete u dućan, odlučite da ćete kupiti samo namirnice s popisa. Svaki put kada pokupite neku namirnicu zapitajte se hoće li vam to pomoći ostvariti idealnu veličinu, figuru i težinu. Ako vas ometa želja za namirnicom kojoj ne možete odoljeti, odaberite neutralno mjesto, naslonite dlanove na ručku kolica i duboko dišite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)