PRODUŽITE ŽIVOTNI VIJEK NEKOLIKO GODINA: Otkrivena tajna dugovječnosti

Tajna dugovječnosti nalazi se u stajanju, a odrasli koji u slobodno vrijeme ne sjede dulje od tri sata na dan u prosjeku žive dvije godine dulje nego njihovi vršnjaci koji češće sjede, otkrila je studija Sveučilišta Louisiana na 167.000 ljudi u dobi od 18. do 90. godina.

Znanstvenici tvrde da i oni koji ograniče gledanje televizije na maksimalnih dva sata na dan radi toga će živjeti pola godine, prenosi Daily Mail.

Američke studije pokazuju da je oko 27 posto smrti odraslih direktan rezultat sjedilačkog načina života, tj. premalog kretanja, a 19 posto prijevremenih smrti uzrokuje prekomjerno gledanje TV-a.

– Ova najnovija saznanja osobito su zabrinjavajuća za ljude čiji se posao svodi isključivo na sjedenje. Ipak, ako se redovito koriste stepenicama umjesto dizalom, prošeću dok razgovaraju na mobitel ili pješače do kuće, poboljšat će svoje zdravlje i produljiti očekivani životni vijek – komentirala je rezultate studije Natasha Stewart iz britanske Organizacije za zdravlje srca.

Ono što sjedenje čini toliko štetnim za ljude je njegova povezanost s pretilošću, dijabetesom, visokim krvnim tlakom i nastankom srčanih oboljenja. Većina se tih bolesti može spriječiti uz minimum tjelesne aktivnosti. Također treba voditi računa o tome da ako osam sati na dan sjedimo na poslu, ne bismo trebali doći doma i opet sjesti, upozoravaju znanstvenici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)