PRIJETI IM GOJAZNOST: Ograničite vrijeme koje dijete provodi ispred TV-a

Svaki dodatni sat koji djeca provedu u gledanju televizije kasnije će loše uticati na obim njihovog struka i atletske sposobnosti, kao i na život ukupno, a posljedice po njihovo tijelo biće vidljive već do desete godine.

Djeca koja su do svoje desete godine gledala TV u prosjeku 18 sati nedjeljno i to od ranog djetinjstva, odnosno od svoje četvrte godine, imala su obim struka veći za 7,6 mm, u odnosu na djecu koja su TV gledala oko 14 sati nedjeljno, pokazala su istraživanja Univerziteta u Montrealu.

Ljekari očekuju da će rezultati ovog istraživanja još jednom podstaći razmišljanja o tome koliko gojaznost utiče na kvalitet života i to već kod djece.

Dr. Linda Pagani upozorava da pretjerano sjedenje ispred TV-a jednostavno nije dobro i da kod djece, ali i kod odraslih, neminovno dovodi do pojave gojaznosti u većini slučajeva.

U posljednjih nekoliko decenija u zapadnoj Evropi i SAD-u sve više je gojazne djece, a uzrok tome je “fast food” i grickalice koje djeca jedu, kao i mnogo vremena koje provode ispred TV-a, uopšte se ne baveći sportom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)