NAJKORISNIJE ZDRAVSTVENE VIJESTI U 2012. GODINI: Opasno crveno meso, kafa produžava život …

1mesoI ove godine ste čuli da je dugo sjedenje nezdravo, da grejpfrut utječe na lijekove koje pijete, da je margarin štetan za zdravlje ili da su zaslađeni sokovi iznimno loša ideja. Iz niza vijesti izdvajamo neke koje su se istaknule zbog konkretne i praktične poruke koju biste mogli relativno lako prihvatiti.

Crveno meso skraćuje životni vijek

Već duže znamo da previše crvenog mesa nije dobro za zdravlje. Međutim, studija s više od 100.000 osoba prva je pokazala što to konkretno znači za životni vijek – i vijest nije dobra.

U prosjeku, svaka dodatna porcija crvenog mesa punog zasićenih masti povezuje se s 13% većim rizikom od smrti u roku od 28 godina koliko je trajala studija. Prerađeno meso poput hot doga, slanine i salama su posebno štetne za zdravlje. Protuotrov? Jedite više kuhane ribe, žitarica punog zrna i mliječnih proizvoda jer ćete tako smanjiti rizik od prijevremene smrti.

Kafa je povezana s dužim životom

Vijesti oko kafe su često kontradiktorne, no ove je godine poznati New England Journal of Medicine objavio najveću ikad napravljenu studiju o ovoj temi.

Dnevna šalica (ili šalice) kafe, pokazala je studija, ne šteti zdravlju, a može čak i smanjiti šanse od umiranja od kroničnih bolesti kao što su dijabetes. Ljudi koji piju šest ili više šalica kafe na dan (riječ je o američkoj filter kafi) na dan imali su do 15% manje šanse da umru za vrijeme trajanja studije, nego oni koji nisu pili kafu. Čak i jedna šalica na dan je bila povezana s 5% do 6% manjim rizikom.

Arsen u riži

Ove jeseni, serija testova koju je proveo Consumer Reports, otkrila je alarmantno visoke razine arsena u mnogim rižinim proizvodima, uključujući žitarice za hranu dojenčadi i djece, organskim proizvodima i smeđoj riži. Arsen može uzrokovati rak mjehura, rak pluća i rak kože, kao i povećati rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Arsen je pronađena u svih 233 ispitanih uzoraka, a neke žitarice za djecu sadržavala su pet puta više arsena nego proizvodi koji ne sadrže rižu (kao što su zobene pahuljice). Consumer Reports, objavio je da su povišene razine arsena pronašli i u soku od jabuke i grožđa.

Povijesna odšteta

U srpnju je farmaceutski div GlaxoSmithKline priznao krivnju zbog promoviranja lijekova za upotrebu u slučajevima za koje oni nisu testirani i pristao da plati najveću odštetu od čak 3 milijarde američkih dolara kako bi se riješio optužbe o prijevari.

Američko ministarstvo pravosuđa optužilo je tvrtku da je promoviralo antidepresiv Paxil za liječenje djece za što nisu imali dozvolu i antidepresiv Wellbutrin u svrhu gubitka težine. Osim toga, tužili su ih jer nisu izvijestili sigurnosne podatke za iznimno prodavan lijek za dijabetes Avandia, koji više nije na tržištu.

Slučaj jasno ukazuje da moramo biti oprezniji s upotrebom lijekova.

Otkriven gen koji štiti od Alzheimerove bolesti

Konačno smo čuli i neke dobre vijesti o Alzheimerovoj bolesti. Znanstvenici su identificirali rijetku mutaciju gena koji štiti protiv ove razorne demencije. Varijanta je pronađen kod APP gena, koji je prethodno povezan s nizom mutacija koje mogu povećati rizik od Alzheimerove bolesti.

U ovom slučaju, međutim, mutacija sprečava nakupljanje beta amiloid proteina koji obilježava Alzheimerovu bolest. Iako otkriće ne prati lijek ili liječenje, ipak je to značajan napredak koji pokazuje smjer daljnjih istraživanja i jača stajalište da Alzheimerovu bolesti doista uzrokuje nakupljanje amiloida u mozgu.

Dok znanstvenici ne nađu lijek, pazite na cirkulaciju, krećite se što više možete – kretanje jača opskrbu mozga krvlju što znači kisikom i hranjivim sastojcima i iznimno je važno u prevenciji demencije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)