OPREZ! MOŽDA I NIJE TAKO BEZOPASNO: Muči li vas stomak često?

1stomak bolMnogi ljudi danas se žale na česte neugodnosti u stomaku. O čemu je najčešće riječ? Evo što ne biste trebali zanemarivati jer možda ukazuje na neke druge probleme.

[AdsWithin]Nadutost
Jeste li primijetili da vam se stpmak nakon gotovo svakog obroka napuše? Dobro obratite pozornost jer to može signalizirati neke ozbiljnije probleme. Naime, u jednom je istraživanju otkriveno da je od 136 dijabetičara čak 35 posto njih patilo od nadutosti, a 27 posto od konstipacije i dijareje. To može biti rezultat neuropatije, stanja koje utječe na živce koji kontroliraju crijeva i probavu. Događa se jer visoka razina glukoze povezana s dijabetesom uzrokuje promjene u tijelu i degeneraciju živaca. U slučaju stomaka, to usporava probavni proces. Između 10 i 20 posto osoba oboljelih od dijabetesa pati od neuropatije, a tretmani uključuju dovođenje razine glukoze u krvi pod kontrolu.

Bol u stomaku prilikom disanja ili kašljanja
Boli li vas stpmak dok dišete ili kašljete? Evo što to može značiti. Funkcija diskova je apsorpcija šokova koje trpi kičma. Oni imaju ulogu čvrstih jastuka koji apsorbiraju udarce, ali također omogućuju određenu pokretljivost između pršljenova. Svaki disk kičme ima hladetinastu jezgru koja je obavijena vlaknastim tkivom. Nepravilno dizanje, pokliznuće i pad mogu uzrokovati da se jezgra pomakne uzrokujući bol pri naglim pokretima. Korijeni živaca u ovom području sežu do abdominalnog područja i rebara, tako da bilo kakav pritisak na njih može uzrokovati bol u tim područjima. Ako mislite da je to kod vas slučaj, posavjetujte se s ljekarom.

Grčevi, zatvor i nadutost
Dijetni sok ili žvakaće gume bez šećera možda vam pomognu skinuti koji kilogram, ali također mogu imati vrlo neugodne popratne efekte. Jednim je istraživanjem utvrđeno da samo pet grama umjetnog sladila može izazvati nadutost i grčeve. Neka sladila djeluju kao hrana za bakterije u stomaku koje oslobađaju plinove, uzrokujući nadutost, nadimanje i bol.

Bolna i glasna crijeva
Čujete li često svoja crijeva? Osjećate li bol? Moguće je da je uzrok stres. Kada smo suočeni s opasnim situacijama, mozak usporava probavu tako da se organizam može usredotočiti na prijetnje. Međutim, čak i u manje opasnim situacijama, kao što su svađe ili vožnja u prometu, može se pojaviti stres koji za posljedicu ima promjene u radu crijeva (zatvor i proljev) te povezanu bol u stomaku.

(Doznajemo.com/Tportal.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)