KRPELJI – NEUGODNA, ALI I OPASNA NAPAST: Evo šta trebate napraviti ako ga otkrijete na svojoj koži

krpelj“U slučaju pronalaska krpelja na tijelu, odmah ga treba ukloniti”, piše Vesna Lučić-Samardžija, epidemiolog, u članku koji su objavile Nezavsne novine.

[AdsWithin]Lajmska bolest je sistemsko oboljenje iz grupe prirodnožarišnih vektorskih bolesti, koje izaziva bakterija Borrelia burgdorferi, a prenose je krpelji

U našem klimatskom području Borrelia burgdorferi je najčešće izolovana u vrsti Ixodes ricinus.

Neselektivnost u izboru domaćina je i uslovila dobar vektorski potencijal krpelja, odnosno sposobnost da prenesu veliki broj različitih uzročnika zaraznih bolesti, kako na čovjeka, tako i na različite životinje.

Osim lajmske bolesti, krpelji su prenosioci i rezervoari virusnog krpeljskog meningoencefalitisa, Q groznice, tularemije. Nisu svi krpelji zaraženi i nisu svi krpelji prenosioci zaraznih bolesti, a rizik od infekcije zavisi od boravka u prirodnim žarištima lajamske bolesti.

Erythema migrans je karakteristična kožna manifestacija bolesti. Javlja se skoro kod svih oboljelih. Nastaje na mjestu uboda krpelja, poslije inkubacije od tri do 32 dana (prosječno od sedam do deset dana). Prvo se javlja crvena mrlja, a zatim se crvenilo kružno širi oko mjesta ujeda, u veliku prstenastu promjenu (najmanje pet centimetara u prečniku), dostižući prosječno 15 centimetara u prečniku, nekada i znatno više (40-50 centimetara). Jasno je ograničen od ostale kože. Najčešće se nalazi na butinama, preponama i u pazuhu.

Obično nema lokalnih simptoma kao što su bol, svrab. Može biti praćen malaksalošću, bolovima u mišićima i zglobovima, glavoboljom, povišenom tjelesnom temperaturom. U ovoj fazi bolesti liječenje se sprovodi upotrebom odgovarajućih antibiotika u preporučenom periodu. U kasnijim fazama bolesti mogu se javiti simptomi od strane kardiovaskularnog, nervnog ili koštano-zglobnog sistema.

U slučaju pronalaska krpelja na tijelu, odmah ga treba ukloniti. Važno je da se ukloni sa kože u roku od 12 do 24 sata nakon uboda, jer sa prolaskom vremena u kom krpelj boravi na tijelu raste i rizik od infekcije.

U slučaju da nakon uklanjanja krpelja zaostanu dijelovi tijela krpelja, u cilju prevencije superinfekcije poželjno je konsultovati hirurga.
Poželjno je da pacijent bude pod nadzorom porodičnog ljekara mjesec dana nakon akcidenta, napominje Vesna Lučić-Samardžija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)