ZA STRASTVENE PUŠAČE: Ovo su namirnice koje čiste pluća od nikotina i katrana!

1pusenje-prestanakRak pluća je jedan od vodećih uzroka smrti od karcinoma u svijetu i od njega u najvećem broju obolijevaju upravo oni koji svakodnevno uživaju u udisanju dima.

[AdsWithin]Ljekari zbog toga svim pušačima preporučuju da se jednostavno odreknu te nimalo dobre navike. Ako već pušite, potrudite se da barem smanjite rizik  od raka. Postoje različiti načini da očistite pluća od katrana i toksina i tako smanjite rizik od pojave infekcije.

Određene namirnice i te kako mogu pomoći da malo pročistite pluća. Zapamtite da pluća ne možete u potpunosti očistiti samo konzumiranjem ovih namirnica, ali se barem u određenoj mjeri možete osloboditi toksina. S tim na umu, donosimo vam listu od nekoliko namirnica koje će vam pomoći u tome u izboru Narodnog lijeka:

Kukuruz šećerac

Ova namirnica sadrži beta-kriptoksantin, za koji se smatra da štiti pluća od karcinoma, jer predstavlja snažan antioksidans. S druge strane, imajte na umu da je većina kukuruza šećerca na policama u trgovinama zapravo GMO, pa konzumirajte isključivo onaj za čije ste porijeklo u potpunosti sigurni.

Selen

Riječ je o zaista moćnom antioksidansu koji se može naći u raznim vrstama ribe poput tune, lososa i bakalara, ali i u jagnjetini, jajima i žitaricama.

Luk

I bijeli i ljubičasti luk sadrže stvari koje imaju antikancerogeno djelovanje. Luk pomaže u sprečavanju mnogih bolesti, među kojima su infekcija i rak pluća. Zanimljivo je i da kod osoba koje već imaju karcinom sprečava rast novih ćelija.

Đumbir

Ovo je još jedno snažno sredstvo za “izbacivanje” toksina iz pluća. Možete piti čaj od korijena đumbira, čime ćete sebi olakšati disanje, a komadić đumbira možete pojesti i uz obrok.

Narandže

Osim što su već uveliko poznati izvor vitamina, narandže takođe sadrže i kriptoksantin, koji preventivno djeluje protiv raka pluća.

Kopriva

Ova biljka prepuna je željeza, a vrlo je korisna i kao sredstvo za dezinfekciju pluća i borbu protiv infekcija.

Čaj od borovih iglica

Ovaj čaj se tradicionalno koristi za ispiranje usta i grla, ali može vam biti i dobar saveznik u borbi protiv raka pluća.

(Doznajemo.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)