JESTE LI ZNALI: Kupovina vitamina jednaka je bacanju novca u WC školjku, za razliku od prirodnih oni mogu čak i štetiti vašem zdravlju!

Za razliku od prirodnog unosa vitamina, oni koje progutamo kao dodatke ishrani nemaju posebnu korist za organizam, a neki čak povećavaju rizik od dobivanja teških i opasnih bolesti. Stručnjaci ističu opasnosti triju popularnih vitaminskih pripravaka

Američki doktor David Agus u svojoj knjizi The End of Illness upozorava na vrlo lošu naviku, a to je nepotrebno uzimanje vitaminskih pripravaka.

– Već postoji 50 velikih istraživanja o dodacima prehrani i niti jedno nije pokazalo da oni koriste zdravlju srca ili prevenciji protiv raka. Zaista ne shvaćam zbog čega ih uzimamo – rekao je.

Dr. Agus nije jedini stručnjak kojeg ovo frustrira. Drugi smatraju da je kupovanje vitamina jednako bacanju novca u zahodsku školjku. To je nekad i doslovno tako jer višak pojedinih vitamina se odmah izbacuje iz tijela putem urina. Pa ipak, ilustracije radi, građani SAD svake godine potroše 28 milijardi dolara na dodatke ishrani, uključujući vitamine i biljne pripravke.

Stručnjaci ističu opasnosti triju popularnih vitaminskih pripravaka:

Vitamin E

Nekad se veličao kao odlično sredstvo protiv raka. Američki Nacionalni institut za rak bio je toliko oduševljen vitaminom E da je naručio studiju koja će dokazati njegovo djelovanje u prevenciji protiv raka prostate. Međutim istraživanje je dokazalo da muškarci koji uzimaju vitamin E u dodacima ishrani imaju 17 posto veće, a ne manje šanse dobiti rak prostate.

Vitamin E je najbolje dobiti putem ishrane: klica, sjemenki suncokreta ili brokule. No, uzimate li ga redovno kao dodatak ishrani, i to u većim količinama, najgore je što možete učiniti. Baš kao i mnogi drugi vitamini, i on tada gubi svoje povoljno djelovanje.

Vitamin A

Važan je za reprodukciju, zdravlje kostiju i imunitet. Ali, jedete li uravnoteženo, dobit ćete ga dovoljno putem hrane. S obzirom da se vitamin taloži u tijelu, uzimanjem dodataka lako se može nakupiti višak vitamina A, koji može štetno djelovati na jetru, uzrokovati urođene mane i poremećaj središnjeg živčanog sistema.

Oblik vitamina A, betakaroten, smatra se dobrim u prevenciji raka, ali samo ako ga uzimate putem hrane. U obliku tablete čini baš suprotno. Studija je pokazala da muškarci koji puše i uzimaju tablete betakarotena imaju 18 posto veću vjerovatnost razviti rak pluća te osam posto veću vjerovatnost umrijeti prije vremena, nego oni koji nisu uzimali ovaj vitaminski pripravak.

Vitamin C

Vitamin C se često povezuje s borbom protiv infekcija. Iako nema čvrstih naučnih dokaza da vitamin C štiti od prehlade, čim kihnu mnogi popiju tabletu vitamina C.

Za razliku od vitamina A, vitamin C je topiv u vodi, što znači da se suvišak izbacuje putem urina. Međutim, suvišak može uzrokovati i neke probavne probleme, a neki stručnjaci visoke koncentracije vitamina C (više od 500 miligrama na dan) povezuju s pojavom bubrežnih kamenaca.

I u ovom slučaju je najbolje unositi vitamin C putem hrane koja ga sadrži, a ne u posebnim tabletama. Želite li ipak popiti vitaminski pripravak, obavezno se držite preporučenih doza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)