JESU LI NAŠE MAJKE U PRAVU: Možemo li se stvarno prehladiti ako izađemo napolje mokre kose?!

gripaVjerovatno vam je majka govorila da ne izlazite van mokre kose jer ćete se prehladiti. Međutim, je li to stvarno naučno dokazano ili ipak i nema istine u tome?

Prevod i adaptacija: Doznajemo.com/D.Z.

[AdsWithin]Po riječima stručnjaka, iako se vani vjerovatno nećete osjećati ugodno, zbog mokre kose se ne biste trebali prehladiti. Prehlada i gripa su uzrokovane virusima, pa do bolasti dolazi ukoliko dođete u kontakt s virusima koji ih uzrokuju.

– Kako biste dobili infekciju, morate biti izloženi uzročniku infekcije. Postoji nekoliko stvari koje cirkuliraju tokom hladnog vremena – gripa i različiti virusi prehlade. To je ono zbog čega ćete se razboljeti. Izlazak van mokre kose neće izazvati infekciju. Vjerovatno se nećete osjećati ugodno, ali nećete dobiti ni gripu – kaže dr. Pritish Tosh, jedan od stručnjaka za zarazne bolesti s klinike Mayo.

Također. dr Tosh upozorava da to ne znači da je dobro hodati okolo bez jakne ili mokre kose kad su jako niske temperature. Jako hladno vrijeme je izvor stresa za tijelo, a u ekstremnim slučajevima može dovesti do hipotermije, što svakako može utjecati na imunološki sistem.

Naravno, dok ste vani možete uhvatiti virus prehlade ili girpe, jer se sezone ovih bolesti preklapaju s hladnim vremenom.

– Stvari na koje se treba usredotočiti tokom sezone gripe i prehlade su pravila ponašanja – ako ste bolesni, kašljete ili kišete, radite to u pregib lakta. I obavezno redovno perite ruke. Bez obzira koliko puta sam majci rekao da se ne može prehladiti od hladnog vremena, ona to još uvijek ponavlja. A ona zna da sam ljekar za zarazne bolesti! – kaže dr Tosh.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)