KAKO POBIJEDITI NASLJEDNE BOLESTI: Ovih 10 pitanja svakako postavite roditeljima!

lijecnica-pregledPoznajući porodičnu historiju bolesti, možete na vrijeme da se zaštitite od raznih oboljenja. Rizik ne mora da se pretvori u zdravstveni problem, već da djeluje kao upozorenje da se prema svom zdravlju morate ponašati odgovorno, podsjećaju ljekari.

A dio odgovornoga ponašanja je i pribavljanje informacija, a najjednostavnije do njih možete doći u razgovoru sa roditeljima. Pri tome bi bilo jako važno postaviti sljedećih 10 pitanja:

1. Da li je neko od članova porodice imao kancer?

“Među bolestima koje su genetski predisponirane nalaze se razne vrste kancera, poput raka debelog crijeva i raka pluća. Osim genetskog faktora, njih uzrokuje i način ishrane i života. Osobe kod kojih porodična istorija bolesti ukazuje na ove bolesti, ne smiju da konzumiraju duvan, velike količine mesa, masne hrane, alkohola i kafe”, ističe dr Mirjana Lapčević.

2. Da li ste imali probleme sa sluhom?

“Važno je da svako od nas zna da li je neko u porodici imao oštećenje lijevog ili desnog uha ili obostrano. Ove bolesti se često zanemaruju i na prve simptome se ne reaguje blagovremeno. To je izuzetno opasno jer one u kasnijem dobu dovode do socijalne izolacije, depresije i demencije”, dodaje doktorka.

3. Da li je u porodici bilo iznenadne smrti?

“Postoji jedan termin metabolički sindrom. On obuhvata niz faktora koji su u zbirnom djelovanju, najčešći uzročnici iznenadne smrti i imaju genetsku osnovu. Ti faktori su gojaznost, hipertenzija, povišen nivo šećera u krvi, povećan nivo masnoće i nivo mokraćne kiseline u krvi”, naglašava Lapčević.

4. Imali ste probleme sa povišenim holestrerolom?

“U porodičnoj medicini je poznata porodična hiperholesterolemija, nekontorlisan nivo holesterola koji je genetski prouzrokovan. Pored njega postoji, ali se rjeđe javlja, i prekomjerni nivo triglicerida, koji može da se javi samostalno ili udruženo sa povišenim holesterolom što može da ozbiljno ugrozi zdravlje”, poručuje Mirjana Lapčević.

5. Koliko su u porodici učestali problemi sa prostatom?

“I u javljanju benignih oboljenja prostate, koja često prerastu u kancerogene oblike, genetika ima svoju ulogu”, nastavlja doktorka Lapčević. Ukoliko je vaš otac ili djeda imao kancer prostate, vi imate 2,6 puta veće šanse da obolite od ove vrste raka. U njenoj pojavi uključeno je 70 gena.

6. Kada se kod ženskih rođaka javljala menopauza?

“Početak menopauze se svakako nasljeđuje. Kada je vaša mama ili baka ušla u menopauzu, uticaće na to kada će se se vaš menstrualni ciklus završiti. Pored toga, veliku ulogu ima i stil života, dokazano je da je stres najčešći okidač prerane menopauze”, ističe doktorka.

7. Da li je neko imao rak jednjaka?

Ako je neko u porodici imao probleme sa gorušicom, velike su šanse da ćete ih “naslijediti”. “Tumori crijevnog sistema imaju genetsku predispoziciju. To ne znači da će se neminovno javiti, ali zbog povećanog rizika treba izbjegavati kafu, alkohol i duvan”, kaže doktorka.

8. Koliko je zdrava vaša štitasta žlijezda?

Svaka 20. žena ima autoimunu bolest štitaste žlijezde, a genetski uzročnici šanse za njeno javljanje povećavaju za 20 posto. “Da bi se ona spriječila, mora da se odreaguje na njene prve simptome, odnosno pojavu virusa. Pacijent mora da leži sve vrijeme kako se bolest ne bi širila, a ćelije štitaste žlijezde oštetile”, objašnjava doktorka.

9. Da li je neki član porodice imao osteroporozu?

Podatak da je neko u vašoj porodici imao osteroporozu, vaše šanse da obolite od nje povećava za čak 80 posto. “Na pojavu osteroporoze utiče: prisustvo bolesti u porodici, godine, pol, bijel ten, smanjena tjelesna težina. Najčešće od nje obole žene, poslije menopauze. Da bi se utvrdili rizici, neophodno je da se uradi rendgenski snimak kičme i snimanje gustine koštane mase.”

10. Kakav je kvalitet vaših zuba?

– Postoji porodična predispozicija za izgled i zdravlje zuba. Ono što naslijedite, možete da očuvate i popravite redovnom oralnom higijenom i unosom kalcijuma i vitamina D – zaključuje doktorka.

(Doznajemo.com/24sata.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)