KOJE JE BOJE VAŠ JEZIK: Obratite pažnju na to, boja ukazuje na bolesti, avitaminozu…

jezikBoja jezika je odličan pokazatelj zdravstvene slike organizma. Iako promjene u nijansama mogu uzrokovati kava i vino, često su one zapravo znak manjka vitamina, infekcije ili žgaravice, piše The Huffington Post.

[AdsWithin]Ako prirodno ružičasta boja jezika odjednom postane svijetlocrvena, to može ukazivati na manjak vitamina B12. Taj je vitamin nužan za crvene krvne stanice koje organizam opskrbljuju kisikom, pa njegov nedostatak može uzrokovati neurološke probleme i demenciju.

Upravo zbog toga preporučuje se jesti više namirnica bogati vitaminom B kao što su meso, tunjevina, losos i mliječni proizvodi koji će zadovoljiti dnevni unos.

Bijela boja jezika može upućivati na gljivičnu infekciju kandidom, ali i na autoimunu bolest vitiligo. Riječ je o ograničenoj depigmentaciji koja se najčešće javlja na rukama, stopalima, licu i jeziku. Infekcija kandidom najčešće je posljedica dužeg uzimanja antibiotika, ali javlja se i zbog pada imuniteta.

Jezik najčešće požuti od napitaka kao što je kava, ali može biti posljedica loše higijene kao i žgaravice. Žuta boja može ukazivati na infekciju u organizmu, piše Canoe Health.

Tamno ljubičasta boja jezika može biti znak loše cirkulacije i visoke razine kolesterola u krvi. Najčešće je posljedica loše prehrane i manjka vježbanja, a kao posljedica loše cirkulacije javlja se depresija i nedostatak energije.

(Doznajemo.com/24sata.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)