KORISNO JE ZNATI: Kako kontrolirati mladeže i na vrijeme spriječiti neželjene promjene

kontrola mladezaS povećavanjem broja dana s intenzivnim sunčevim zračenjem potrebna je i naglašenija osviještenost o zdravlju kože. Najčešća tema koja se spominje u kontekstu kože i sunca su bore, no prije svega treba voditi računa o madežima, postojećima i novonastalim.

[AdsWithin]Od najranijeg djetinjstva pa do odrasle životne dobi kontinuirano se pojavljuju madeži, a postojeći mijenjaju. Madeži nisu statična pojava već vrlo dinamične promjene na koži i nije moguće potpuno spriječiti njihov nastanak.

Nastaju zbog naših genetskih predispozicija, ali i vanjskih faktora koji uglavnom djeluju na promjene u madežu (rast, promjena boje, oblika…). Briga o koži za sve nas trebala bi biti nešto prirodno i što se podrazumijeva. Proučavanju bora u ogledalu posvećujemo puno veću pažnju nego pregledavanju madeža. Stoga ne čudi porast broja oboljelih od melanoma.

Veći rizik od nastanka melanoma imaju osobe svijetle puti, svijetlih očiju i kose, osobe koje lako i brzo izgore na suncu, osobe koje su često i intenzivno bile izložene ultraljubičastim sunčevim zrakama, posebno ako su zadobile jake opekotine od sunca u djetinjstvu i mladosti, oni koji se izlažu djelovanju UV zraka u solarijima, osobe s velikim brojem madeža ili s tzv. displastičnim (već promijenjenim) madežima, osobe koje su prethodno liječene od melanoma ili karcinoma kože te krvni srodnici oboljelih od melanoma. Svaka promjena madeža – potencijalna je opasnost.

Gotovo svaka osoba ima nekoliko madeža, a njihovo pojavljivanje određeno je tipom kože, naslijeđem te vanjskim uzrocima, od kojih UV zračenje dokazano ima velik uticaj. Najvažnija činjenica vezana uz madeže je uzročno-posljedična povezanost s melanomom, teškim oblikom tumora kože, koji u oko 40 posto slučajeva nastaje u samom madežu ili njegovoj neposrednoj okolini. Istraživanja potvrđuju da su pojedini tipovi madeža skloni promjenama i prelasku u zloćudan oblik.

Maligni melanom brzo se širi i metastazira, tako da pravodobno otkrivanje i primjerena terapija daju veće šanse za preživljavanje. Drugim riječima, ako se dijagnosticira i operacijom odstrani u ranoj fazi, melanom je izlječiva bolest.

(Doznajemo.com/Dnevnik.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)